ЗСУ отримають перші 10 тисяч FPV-дронів, які використовують технології штучного інтелекту

FPV-дронів на фронті буде більше

На закритому модулі Prozorro оголосили тендер на закупівлю для потреб української армії перших 10 тисяч FPV-дронів, які використовують технології штучного інтелекту (ШІ).

Про це в коментарі Радіо Свобода повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Подалося більше, ніж 10 компаній. Саме це приводить до конкуренції на Prozorro і до зменшення ціни. Тому я б не сказав, що вони набагато дорожчі [за дрони без ШІ]: на кілька сотень доларів буде коштувати один дрон дорожче. А згодом ціна буде падати. Може бути різниця потім у десятках доларів», — сказав Федоров.

Міністр додав, що якщо йдеться не про FPV, а безпілотники більшої дальності, то різниця у вартості між звичайними дронами й такими, що використовують штучний інтелект, може бути більшою, однак, за його прогнозом, вона також скорочуватиметься завдяки конкуренції виробників.

Згідно зі звітом британського Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень, українські оператори дронів щомісяця втрачають тисячі дронів через роботу російських пристроїв глушіння.

Пріоритетом для українських розробників FPV-дронів зараз є мінімізація впливу РЕБ, кажуть в українській державній ініціативі Brave1.

«Безпілотники, оснащені модулями наведення зі ШІ, не потребують зв’язку з оператором на етапі ведення вогню, — сказав раніше представник Brave1 в інтерв’ю Радіо Свобода. — Оператор фіксує ціль, після чого ШІ самостійно перебирає на себе процес наведення, що робить його невразливим до ворожих засобів радіоелектронної боротьби».

Як тільки система відстеження ШІ перебирає на себе керування, безпілотник може перервати вразливий радіосигнал між ним і контролером й ухвалювати власні «рішення».



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію