У Києві відкрився 1-й центр рекрутингу Сухопутних військ

У Києві відкрився центр рекрутингу Сухопутних військ ЗСУ

В Україні запрацював 1-й центр рекрутингу Сухопутних військ ЗСУ для набору контрактників. Хоча він розташований у Києві до нього можуть звернутися люди з будь-якого міста України.

Центр відкрився за адресою: м. Київ, вул. Ольжича, 10А, пише Громадське радіо.

У Сухопутних військах велика кількість підрозділів та спеціальностей. Тому рекрутам готові пропонувати найрізноманітніші посади — від штурмовика до кухаря.

Водночас центр не лише залучає рекрутів на службу за контрактом, але й консультує і допомагає щодо вступу у вищі військові навчальні заклади та військові коледжі. Центр може проконсультувати людину щодо військової освіти, ознайомити її з документами, нормативною базою і повідомити, коли відбуватимуться вступні екзамени. Співробітники зв’яжуться з приймальною комісією навчального закладу.

Рекрутинговий центр створено відповідно до директиви Міноборони та Головнокомандувача ЗСУ від 24 травня 2024 року. У травні всі підрозділи ЗСУ отримали наказ створити власні рекрутингові центри, тож відтоді й почалась робота над ними. Окремі сили вже мають власні центри, інші перебувають на етапі розробки. Центри при кожному оперативному командуванні, ймовірно, почнуть працювати вже до листопада цього року. Потім планується відкриття рекрутингових центрів у армійських корпусах та кожній військовій частині. Це має спростити й прискорити всі процеси комунікації та погоджень.

Центр має мобільні групи, по одній для кожного оперативного командування: «Північ», «Південь», «Захід» та «Схід». Групи вирушатимуть в обласні центри, міста та села, де спілкуватиметься із зацікавленими людьми, пропонуватиме вакантні посади, іміджеву продукцію, залишить контакти. Якщо людина не приїжджає в Київ, рекрутинговий центр може супроводжувати її від початку до кінця, але через територіальний центр комплектування.



Водночас, якщо людина може приїхати у Київ, щоб пройти всі процедури — як співбесіду й психологічну перевірку, так і ВЛК. Передбачається, що це займе декілька днів, на час яких рекруту покриватимуть витрати на житло. Також значну частину консультацій можна отримати, звернувшись до рекрутингового центру телефоном.

У Києві відкрився центр рекрутингу Сухопутних військ ЗСУ

Шлях рекрута до військової частини

Звернутися до рекрутингового центру Сухопутних військ щодо вступу на службу за контрактом можуть усі громадяни України віком від 18 до 60 років. Відповідно до закону, особи, які отримали повістку до ТЦК та СП теж мають повне право звернутися до центру. Заборонено це лише після отримання «бойової» повістки.

Після того, як людина звернулась до центру, можливі два варіанти ситуації.

Перша — коли рекрут уже знає, яку посаду він хоче обіймати, і в якій частині служити. Тоді співробітники центру уточнюють його військово-облікові дані, вік, стан здоров’я. Далі зв’язуються з представником частини та з’ясовують, чи є вакантною посада, що цікавить рекрута, і домовляються про подальшу співпрацю.

Друга — людина не знає, де хоче служити. Тоді упродовж співбесіди працівники центру дізнаються цивільний фах людини, її професію та досвід. Відповідно до них, пропонується перелік посад, з яких особа може вибрати ту, що припала до вподоби. Далі, знову-таки, відбувається комунікація з військовою частиною.

У Києві відкрився центр рекрутингу Сухопутних військ ЗСУ

Крім того, центр має власну групу психологічного супроводу, яка працюватиме з рекрутами й проводитиме тести на ступінь їхньої придатності. Коли військовозобов'язаний отримав рекомендаційний лист від частини, центр створює клопотання до ТЦК та СП про проходження ВЛК та уточнює військово-облікові дані.

Під час цих процесів представник центру надає рекруту допомогу та супровід, щоб той міг швидше і простіше пройти всі необхідні процедури, зокрема ВЛК. Далі центр оформлює особову справу та направляє рекрута на навчання. У цей час та по завершенню навчання центр контролює, чи потрапив кандидат саме у ту частину, в яку він отримав рекомендаційний лист.



У майбутньому центр теоретично може створити власну військово-лікарську комісію, щоб не мати потреби співпрацювати з ТЦК та СП.

Точний час від звернення до початку навчання розрахувати неможливо, оскільки він залежить, наприклад, від того, чи зможе представник військової частини надати рекомендаційний лист в онлайн-форматі, чи за ним доведеться їхати в інший регіон України. Однак, у рекрутинговому центрі розраховують, що ці процеси відбуватимуться швидко.

Після співбесіди, проходження ВЛК та оновлення даних людину направляють у навчальний центр, де вона отримає базовий військовий вишкіл.



Курс базової військової підготовки триває 30 днів. Це практичні заняття, що включають вогневу, інженерну, медичну та інші види підготовки, після чого людину направляють у військову частину. Вже звідти вона потрапить на фахову підготовку. Та ж може тривати від кількох тижнів до пів року, залежно від посади й спеціалізації, яку обрав для себе рекрут.

Нагадаємо, що за тиждень до повномасштабної війни Міноборони планувало змінити законодавство, аби змусити військових підписувати контракти на 8-10 років. При цьому планувалось, що поетапне збільшення грошового забезпечення протягом 2023 року передбачалось тільки для тих військових хто укладе довготривалий контракт.