Президент підписав закон про поновлення у званнях

звання

Володимир Зеленський підписав Закон України № 3859-ІХ, який дає можливість під час дії воєнного стану поновлювати у колишніх військових званнях військових, яких покарали пониженням (позбавленням) звань.

Основна мета — поновлення у званні військовослужбовців, позбавлених у минулому військових звань у дисциплінарному порядку, за зразкове виконання службових обовʼязків та бойових завдань задля використання їхніх професійних, організаторських здібностей, військової та спеціальної підготовки, бойового досвіду під час дії воєнного стану.

Закон вносить зміни до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Поновлення у званні внесено до списку заохочень (пункт б-2).

Нова стаття 26-1 Статуту передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовець, позбавлений військового звання у дисциплінарному порядку, поновлюється у званні, яке він мав до накладення стягнення, незалежно від штатної посади, яку він займає, за умови позитивної атестації.

Мінімальний строк проходження військової служби військовослужбовцем під час дії воєнного стану перед застосуванням до нього заохочення, передбаченого пунктом «б-2» статті 15 цього Статуту, становить шість місяців.

Право застосовувати цього заохочення надається:

  • міністру оборони України — щодо військових звань офіцерського складу;
  • головнокомандувачу Збройних Сил України — щодо військових звань сержантського (старшинського) складу.

Особа, поновлена у військовому званні, користується правами та пільгами, встановленими законодавством, відповідно до поновленого військового звання.