На Одещині спіймали зеків – контрактників, які втекли з військової частини

На Одещині спіймали зеків-контрактників, які втекли з частини

Колишні ув'язнені, які підписали контракти на службу в ЗСУ, продовжують розбігатися — черговий випадок — троє втекли з навчальної частини на Одещині.

Проте цього разу вони пробігали недовго — впродовж доби правоохоронці їх знайшли та повернули до частини, розповів в коментарі Радіо Свобода виконувач обов’язків начальника управління комунікацій оперативного командування «Південь» підполковник Олексій Міщенко.

«Найголовніше, зброї при військовослужбовцях не було, …і нічого здоров’ю оточуючих не загрожувало… Вже 25 серпня їх затримали та доставили назад. Навіть не пройшло доби, тому це не розцінюється як самовільне залишення частини, вони й далі залишаються військовослужбовцями однієї з механізованих бригад», — зазначає Міщенко.

За втечу колишніх ув'язнених контрактників накажуть сержантів та офіцерів.

У військовій частині буде проводитись службова перевірка, винні особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності, каже Міщенко.

«Над військовослужбовцями є командир взводу, роти, підрозділу, який відповідає за наявність особового складу», – повідомив підполковник.

Раніше про втечу колишніх в’язнів, які стали контрактниками й проходили підготовку в навчальному центрі, з посиланням на джерела в правоохоронних органах, повідомило видання «Думська». За даними журналістів, втікачі мали при собі автомати Калашникова.

Видання також поширило фото військових втікачів.

Нагадаємо, що 8 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1, який дає право увʼязненим мобілізуватися або підписати контракт на службу у лавах ЗСУ.

Такі особи мають проходити службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин. Для цього, практично при кожній бойовій бригаді створили штурмову роту.

На військову службу можуть бути прийняті засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 – 156-1, 258 – 258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 ККУ, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 ККУ займали особливо відповідальне становище.

За широке залучення до участі в бойових діях ув'язнених виступає міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, Україна здатна мобілізувати 10-20 тис. таких чоловіків.