В Україні локалізували виробництво дронів Vector

В Україні локалізували виробництво дронів Vector

Німецька компанія Quantum-Systems GmbH навесні цього року запустила в Україні складальне виробництво своїх розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів Vector.

Про це повідомляє Militarnyi з посиланням на представників українського підрозділу компанії.

На сьогодні підприємство збирає безпілотники з готових комплектів, що прибувають з Німеччини, водночас поступово локалізовує елементи конструкції. Зокрема, дрони-розвідники споряджаються крилами, а також CRPA-антенами приймання супутникового сигналу українського виробництва. У планах налагодження виробництва фюзеляжу та інших елементів конструкції.

Представники Quantum-Systems розповіли, що досвід російсько-української війни показав вразливість розвідувальних дронів, котрі опираються в навігації на супутникову мережу.

Як альтернативу компанія пропрацьовує технологію оптичної навігації на базі оновленої оптичної станції з інтегрованим програмним забезпеченням на основі штучного інтелекту AI Receptor.

Оновлення базуються на чипі Jetson Orin Nvidia та кількох датчиках. Їх впровадження дозволить орієнтуватися вдень і вночі та в умовах поганої видимості, а також автоматизовано розпізнавати та ідентифікувати об’єкти за допомогою штучного інтелекту.

В Україні локалізували виробництво дронів Vector

Функції датчиків виконують оптичні модулі Raptor з телевізійним та інфрачервоним каналом спостереження від ізраїльської компанії NextVision.

Безпілотники середнього радіуса дії Vector компанії Quantum-Systems експлуатуються в Україні з травня 2022 року. Їх постачають українському війську за фінансування урядом Німеччини.

Наразі за фінансування урядом Німеччини було надано 288 систем Vector. У компанії повідомили, що до кінця року в Україну очікується постачання до 500 БпЛА.

В Україні вже працює Центр обслуговування, підтримки, навчання та логістики Quantum-Systems, де працюють 25 українських співробітників. Крім того, у 2023 році компанія відкрила в Україні Центр досліджень та розробок.