Можливість позбавлення статусу УБД внесуть у закон

УБД

Кабінет Міністрів України подав законопроєкт, який визначає порядок позбавлення статусів ветерана війни, члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни та члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Проєкт закону № 11479 зареєстрований 14 серпня.

Він передбачає три підстави позбавлення статусів ветерана війни (учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни) або члена сім’ї загиблого.

Особи, які отримали статус відповідно до статей 6—10-1 закону про статус ветеранів війни, позбавляються такого статусу у разі:

  1. Наявності обвинувального вироку суду, який набрав законної сили, за вчинення особою умисного злочину проти основ національної безпеки України або встановленого порядку несення військової служби, або миру, безпеки людства та міжнародного порядку, або за вчинення особою умисного тяжкого або особливо тяжкого злочину.
  2. Виявлення факту підроблення документів, на підставі яких особі надано статус, або надання недостовірних даних.
  3. Подання особою заяви у довільній формі про позбавлення її статусу.

Для цього Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пропонується доповнити новою статтею під номером 11-1.

Варто зазначити, що позбавлення згаданих статусів як й три підстави для цього, не нова практика — наразі все це передбачено урядовою постановою № 413 від 20 серпня 2014 року. Адже чинний закон визначає, що порядок позбавлення статусів має визначати Кабінет Міністрів України.