ЗСУ застосували вогнеметні системи на Курщині

ЗСУ застосували вогнеметні системи на Курщині

Підрозділи РХБ захисту у складі 80-ї десантно-штурмової бригади застосовують вогнеметні системи залпового вогню з термобаричними ракетами для знищення ворога на Курщині.

Про це повідомляє Командування ДШВ ЗС України.

«На відео зафіксовано бойову роботу одного з підрозділів РХБ захисту Сил підтримки, які ведуть активні бойові дії в складі 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади ДШВ ЗС України на Курщині. Вогнеметні системи «Сівалка-ВМ8» термобаричними ракетами С-8 здійснюють вогневе ураження по живій силі та військовій техніці противника. Втрати у росіян чималі», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що термобаричну бойову частину для ракет С-8 (РС-80) було розроблено конструкторським бюро спеціальної та авіаційної техніки ДАХК «Артем». У 2021 році були проведені успішні випробування нових бойових частин..

За даними розробників, бойова частина споряджена термобаричною сумішшю з негативним кисневим балансом, яка при згоранні утворює специфічні вражаючі фактори (термічний — температура у зоні підриву радіусом не менше 4-5 м перевищує 1500 ̊С, та різкий перепад тиску — більше ніж 2 бар). При цьому ударна хвиля є основним вражаючим фактором.

Ударна хвиля, при спрацюванні термобаричної бойової частини:

  • рухається не прямолінійно, що забезпечує ефективне ураження людей та об’єктів, захищених мішками з піском та бронежилетами;
  • посилюється при відображенні від стін та інших поверхонь, при цьому дуже складно забезпечити захист від ударної хвилі і термічного впливу, які поширюються за різні перешкоди;
  • висока ефективність при ураженні цілей в закритому просторі.
Для некерованих авіаційних ракет випровано об’ємно-детонуючу бойову частину з ударним ядром

Окрім основного термобаричного заряду, бойова частина оснащена ударним ядром, що дозволяє уражати легко броньовані цілі (до 40 мм гомогенної броні), стіни будівель та укриття (в тому числі цегляні — до 500 мм, та залізобетонні — до 200 мм), тим самим надаючи доступ термобаричним уражаючим факторам до закритих приміщень, укріплених оборонних споруд та легкоброньованої техніки.

Також у 2021 році ДАХК «Артем» успішно випробувала осколково-фугасної бойової частини НАР РС-80, а також термобаричну бойову частину та твердопаливний двигун 122-мм ракети до легкої вогнеметної системи «Спека», яку планувалось розмістити на базі ББМ «Дозор-Б».