Rheinmetall поставить ЗСУ вісім мобільних хірургічних систем

Forward Surgical Team stations (FST) Фото: Rheinmetall AG

Міністерство оборони України замовило німецькій компанії Rheinmetall постачання восьми станцій передової хірургічної групи (FST) для Збройних Сил України.

Контракт фінансується Німеччиною у рамках урядової ініціативи «Ertüchtigungsinitiative» щодо посилення оборонних спроможностей України, повідомили у Rheinmetall.

Очікується, що постачання розпочнеться у 2024 році та завершиться до кінця 2026 року. Замовлення включає вісім систем оснащених сучасною медичною технікою.

Кожна система FST (Forward Surgical Team stations) складається з шести контейнерів, розміщених на вантажівках Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMW) з причепами.

П'ять контейнерів під час роботи з'єднані між собою — це приймальне відділення, зона сортування, рентгенівський кабінет, зона хірургічної підготовки, хірургічний кабінет, а також відділення інтенсивної терапії.

Контейнер з електрогенератором і резервуарами для води може автономно підтримувати роботу системи не менше 48 годин.

Вартість замовлення прямо не називається, але зазначається, що вона оцінюється у десятки мільйонів євро.

У компанії також згадали про передачу Україні у вересні 2023 року мобільного польового госпіталю (NATO-Role-2-Standard) на 32 ліжка, з яких вісім — для інтенсивної терапії