Дуда: вартість польської військової допомоги Україні становить близько 12 мільярдів злотих

Дуда: вартість польської військової допомоги Україні становить близько 12 мільярдів злотих

Якщо говорити лише про різні види важкої бойової техніки, то Польща передала Україні понад тисячу одиниць різної техніки: літаки, танки, бронетранспортери та гаубиці.

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що вартість тільки військової допомоги становить приблизно 12 мільярдів злотих, а загальна вартість польської допомоги Україні — військової, гуманітарної та іншої — «становить 3,3% нашого внутрішнього валового продукту, приблизно 100 мільярдів злотих», пише портал Polskie Radio.

«Загалом ми передали Україні майже 400 танків. Якщо брати до уваги лише різні типи бойових машин — важку техніку, словом, — понад тисячу одиниць важкої техніки, починаючи з Т-72, PT-91 Twardy, Leopard, різні типи бронетранспортерів, бойові машини піхоти, Rosomak, гаубиці Krab, ракетні установки, які були в нас на складах, 10 винищувачів МіГ-29, 10 гелікоптерів. Ми справді передали багато озброєння в Україну», — сказав польський президент.

Польська влада поки що не розкрила (за деякими винятками) подробиці польської допомоги. Інформація, яку надавали політики та іноземні дослідницькі центри, свідчить, що Польща передала Україні, серед іншого, понад 300 танків Т-72 і PT-91 Twardy, 14 танків Leopard, кілька сотень бронемашин Rosomak і невизначену кількість радянських БМП-1.

Польська підтримка також включала радянські винищувачі МіГ-29 і гелікоптери Мі-24, а також самохідні артилерійські установки — польські самохідні міномети Rak, самохідні гаубиці Krab і радянські самохідні гаубиці «Гвоздика», а також реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град». Також Польща надала Україні переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun, різні види стрілецької зброї та боєприпасів, а також індивідуальне спорядження для солдатів — шоломи, бронежилети та медичні аптечки.