Польща відповіла на закид Зеленського щодо передачі винищувачів

польські МіГ-29

Міністр національної оборони Польщі заявив, що готовий передати Україні польські МіГ-29, як просив Володимир Зеленський, але лише після отримання сучасних літаків на заміну.

Про це повідомляє польське видання Wirtualna Polska.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції у вівторок закликав Польщу посилити військову підтримку. За його словами, допомога, яку Україна отримувала від Варшави раніше була більшою, а останнім часом зменшилася.

Зеленський наголосив, що у Польщі ще є авіація, яка може значно посилити оборону України. — Сьогодні увага польської сторони до нашої обороноздатності дещо ослабла. Мабуть, Польща дала нам те, що могла. Однак деякі речі залишилися в Польщі... Є конкретні питання. Нам дуже потрібні ваші МіГи, — сказав Президент України.

Ще однією темою, яку порушив Зеленський, стала можливість збиття Польщею російських ракет і безпілотників над західними областями України.

Віцепрем’єр-міністр та голова Міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш визнав, що розуміє президента України, але підкреслив, що Польща приймає рішення через призму своєї безпеки.

За його словами, Польща повинна зберегти свою обороноздатність, що є абсолютним пріоритетом. — Я знаю, що Україна потребує багатьох видів зброї, але наші партнери з України також повинні розуміти, що польська держава має зберегти свої можливості. І це є пріоритетом для мене як міністра оборони, — сказав Косіняк-Камиш.

польські МіГ-29

У контексті можливості передачі Україні польських МіГ-29 Косіняк-Камиш зазначив, що такі рішення можуть бути ухвалені лише після посилення ВПС Польщі новими літаками. Однак перші F-35 замовлені у США не очікуються у Польщі раніше 2026 року, до цього планується навчання польських пілотів на цих машинах у США. — Лише після отримання нових літаків можна буде списати старі, наприклад МіГ-29, які зараз ще експлуатуються, в тому числі для охорони повітряного простору Польщі. Тоді будемо приймати рішення, — додав міністр.

Косіняк-Камиш також підкреслив, що серед країн НАТО існує великий скептицизм щодо збиття російських ракет і безпілотників над західними областями України: «Жодна окрема країна не прийматиме таких рішень. Я не бачив жодного прихильника в НАТО, щоб прийняти це рішення».

Він також додав, що Польща доклала максимум зусиль у підтримці України: «Сьогодні ми пожертвували Україні все, що могли пожертвувати».