Румунія виходить на фінішну пряму з передачею Україні системи Patriot

ЗРК Patriot для України

Румунія робить ще один крок до передачі Україні ЗРК Patriot — Міністерство національної оборони направило до парламенту відповідний законопроєкт.

Про це повідомляє румунська служба «Радіо Свобода».

Парламент Румунії отримав для обговорення та голосування на осінній сесії, що розпочнеться 2 вересня, проєкт закону, який передбачає передачу батареї ЗРК Patriot Україні.

Пожертвування буде здійснено шляхом внесення змін до Закону 222 від 2017 року, згідно з яким Румунія купила сім систем Patriot у Сполучених Штатів на суму майже 4 мільярди доларів (з них наразі отримано чотири).

«Прийняття закону сприятиме зміцненню позицій Румунії як гаранта регіональної безпеки та консолідації партнерських відносин зі Сполученими Штатами Америки», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, що Президент США Джо Байден на саміті НАТО (Вашингтон, 9-11 липня) заявив, що союзники надішлють Україні десятки систем протиповітряної оборони, зокрема чотири комплекси Patriot. Румунія є однією з країн, які відправляють в Україну батарею Patriot, разом із США, Німеччиною та Нідерландами.

«США, Німеччина, Румунія та Нідерланди мають надати Україні чотири системи протиповітряної оборони Patriot, а Італія надасть одну систему SAMP-T», — йдеться в заяві Білого дому від 9 липня.

Зокрема, США, Німеччина та Румунія надішлють Україні додаткові батареї Patriot, а Нідерланди та інші союзники нададуть компоненти, які можуть скласти ще одну батарею. Зі свого боку Італія надасть систему ППО SAMP-T. Це протиракетна система, призначена для захисту поля бою та критичних об’єктів, таких як аеропорти та порти.

Інші країни НАТО, такі як Канада, Норвегія, Іспанія та Велика Британія, також нададуть оборонні системи та боєприпаси.