Заява Командування Сил безпілотних систем ЗСУ щодо призначення Романа Гладкого

Заява Командування Сил безпілотних систем ЗСУ

Командування Сил безпілотних систем ЗСУ відповіло на закиди, що з'явилися у мережі після призначення начальником штабу Командування Романа Гладкого, який начебто був підозрюваний у державній зраді, шпигунстві та корупції, а також має дружину з російським паспортом, а його донька виступала на змаганнях за росію.

Командування Сил безпілотних систем ЗС України:

У зв’язку із поширенням у медіа та соціальних мережах інформації щодо капітана 1-го рангу Романа Гладкого, якого було призначено начальником штабу Командування Сил безпілотних систем, офіційно повідомляємо:

Капітан 1 рангу Роман Гладкий – офіцер з багаторічним досвідом служби у Збройних Силах України, має відповідну військову освіту та значний досвід служби на керівних посадах у Збройних Силах України. У тому числі у 2020 - 2023 роках – на посадах заступника начальника Об'єднаного штабу Командування Об’єднаних сил, а згодом заступника Командувача Об'єднаних сил Збройних Сил України. Проходив спеціалізовану підготовку в Канаді, а з початком широкомасштабної агресії – виконував завдання на різних напрямках. Зокрема, під час організації протидесантної оборони узбережжя в Одесі

За наявною інформацією Упродовж 2018 – 2019 років Капітан 1 рангу Гладкий пройшов усі необхідні перевірки Службою безпеки України, має допуск до роботи з відомостями з найвищим ступенем секретності.

Сили безпілотних систем, як окремий рід військ, перебуває у стадії формування та розвитку. Цей процес потребує розуміння, терпіння, а іноді й тиші. Командування Сил безпілотних систем щиро сподівається на те, що засоби масової інформації та медійні особи перед поширенням будь-якої інформації будуть звертатися за офіційними коментарями. Ми завжди відкриті для спілкування настільки, наскільки це можливо.

Ми продовжуємо виконувати поставлені завдання щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України, здійснюючи операції у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України як на території нашої держави, так і в тилу ворога. Публічну частину нашої роботи ви вже могли бачити на аеродромах, складах та базах противника.

Далі буде більше.Слава Україні!

Напередодні заступника Голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народна депутатка написала у соціальних мережах: «У мережі з'явилася інформація про призначення начальником штабу Командування сил безпілотних систем ЗСУ Романа Гладкого, який не лише не має жодного досвіду роботи з БПЛА, але й був підозрюваний у державній зраді, шпигунстві та корупції, а також має дружину з російським паспортом, донька виступала на змаганнях за росію».

«Підтверджую призначення. Незрозуміло, як він пройшов перевірку Служби безпеки України та досі обіймає найвищі посади. Виходець із Криму, капітан військово-морських сил з такою репутацією і ніколи не мав відношення до дронів!», — прокоментувала вона призначення

щодо призначення Романа Гладкого

«Що знаю, призначення саме цієї людини начальником штабу — свідоме рішення Сирського, — стверджує Безугла. — Він був відправлений туди як «соглядатай» попри протести Вадима Сухаревського та його команди. Це типовий підхід, який було використано багато разів. Зокрема, така ж ситуація у Гнатова, якого Президент призначив на керівництво фронтом замість Содоля. У Гнатова начальник штабу — син друга Содоля, так само як і керівники угрупувань (ОТУ) — від Содоля та Сирського. Криза і хаос в управлінні на східному фронті зараз — результат кумівства, ручного контролю та втручання до рівня взводу з боку Сирського паралельно з виведенням підрозділів із Донецької області.»


Зауважимо, що закон про створення Сил безпілотних систем, ще не проголосовано Верховною Радою. Законопроєкт № 11507 про внесення до структури Збройних Сил України нового окремого роду сил подано Урядом 21 серпня 2024 року.

Президент ще в лютому 2024 року доручив Кабінету Міністрів із залученням Генерального штабу опрацювати створення у структурі ЗСУ Сил безпілотних систем як окремого роду сил.

За результатами опрацювання ці органи мали внести відповідні пропозиції на розгляд РНБО, йдеться в Указі Президента України № 51/2024 від 6 лютого 2024 року.

Варто зазначити, що саме після обрання Зеленського президентом, призначене ним нове військове командування у 2020 році ліквідувало у складі ЗСУ підрозділ, що займався впровадженням безпілотних систем — Центр аеророзвідки, який мав офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління.

Наказом Міністра оборони України від 10 червня 2024 року полковника Вадима Сухаревського призначено командувачем Сил безпілотних систем ЗСУ, який до цього перебував на посаді заступника Головнокомандувача Збройних Сил України.