ЗРК NASAMS використовуватиме чотири різних типи ракет

Maksymilian Dura
ЗРК NASAMS використовуватиме чотири типи ракет

Норвежці закуплять 100 ракет останньої версії AMRAAM-ER, якими оснастять ЗРК NASAMS. Таким чином, аж чотири типи ракет «земля-повітря» будуть об’єднані в одній батареї та системі управління, що збільшує ефективність ЗРК під час повномасштабного збройного конфлікту.

Про це пише військовий аналітик та офіцер резерву Maksymilian Dura у статті "NASAMS z czwartym rodzajem rakiet w bateriach" для польського порталу Defence24.

Держдепартамент США дав згоду на потенційний продаж уряду Норвегії в рамках програми іноземних продажів FMS (Foreign Military Sale) ракет збільшеної дальності AMRAAM-ER (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles — Extended Range) та супутнього обладнання. Контракт, орієнтована вартість якого становить 405 мільйонів доларів, тепер має бути затверджений Конгресом США.

Це рішення стало результатом запиту уряду Норвегії на продаж 100 таких ракет і чотирьох секцій наведення ракет AMRAAM AIM-120C-8. До речі, норвежці також отримають: контейнери для всіх ракет, допоміжне обладнання; запчастини, витратні матеріали, програмне забезпечення, технічну документацію (в т.ч. секретну), навчальне обладнання та матеріально-технічну підтримку від американського уряду та виробника (концерн RTX).



Нові ракети планується використовувати в норвезькій зенітній системі NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System). Оскільки ця система вже використовує ракети AIM-120B AMRAAM, американці не очікують проблем з інтеграцією ракет AMRAAM-ER. Було також визначено, що завершення продажу не вимагатиме відправлення додаткових представників уряду США або підрядників до Норвегії.

Це, свого роду, завуальована похвала норвезькій зенітній системі, яка демонструє велику легкість в інтеграції нових типів зенітних ракет. Спочатку це були ракети з інфрачервоним наведенням AIM-9X Sidewinder з дальністю понад 10 км і ракети з радіолокаційним наведенням AIM-120 AMRAAM з дальністю понад 25 км (дані щодо дальності при стрільбі з землі слід розглядати як оцінювальні). Пізніше було вирішено включити пускові установки німецької зенітної системи IRIS-T до норвезьких батарей NASAMS.

Ракета системи IRIS-T Ракета системи IRIS-T, яка також може бути використана в системі NASAMS. Фото: М. Дура

Продаж ракет AMRAAM-ER Норвегії ні для кого не повинен бути сюрпризом. Держдепартамент США раніше схвалив подібний продаж 174 ракет AMRAAM-ER і чотирьох секцій наведення AMRAAM-C8 для системи NASAMS, яка використовується в Нідерландах. Тоді вартість контракту оцінювалася в 678 мільйонів доларів. При цьому одна ракета спочатку коштувала трохи дешевше, ніж у норвежців, близько 3,8 млн доларів.

В обох випадках ракети AMRAAM-ER не купуються наосліп. Раніше вони були технічно інтегровані в систему NASAMS, про що компанія Raytheon Technologies (RTX) повідомила 27 лютого 2024 року. Це було пов'язано з відносно великими витратами, оскільки під час випробувань було запущено кілька ракет і проведена ціла серія випробувань. Це було необхідно тому, що ракета AMRAAM-ER отримала кілька дуже серйозних змін, які змінили не лише радіус дії.

ЗРК NASAMS застосовує ракету AMRAAM-ER. Лютий 2024. Фото: Raytheon ЗРК NASAMS застосовує ракету AMRAAM-ER. Лютий 2024. Фото: Raytheon

Роботи проводилися таким чином, щоб нову ракету і її контейнер можна було встановити на «стару» пускову установку, попри її збільшені розміри. Також були представлені новий ракетний двигун (від норвезької компанії Nammo), модифікований блок управління (від норвезької компанії Kongsberg) і система наведення для версії AIM-120C-8. Все це було зроблено для збільшення можливостей батареї NASAMS, а також для полегшення її використання також під час повномасштабного збройного конфлікту.

У першому випадку зона, захищена батареями NASAMS, була розширена на 50% по дальності та на 70% по висоті. Таку дальність мають нові ракети AMRAAM-ER, у порівнянні з раніше використовуваними ракетами. Це дозволяє не тільки завчасно реагувати на загрози й атакувати повітряні об'єкти, які намагаються залишитися за межами зони ураження ЗРК малої дальності, але й підбирати боєприпаси оптимальні до наявної загрози.

Пускова установка ЗРК NASAMS з ракетами AIM-120С, AMRAAM-ER та AIM-9X Пускова установка ЗРК NASAMS з ракетами AIM-120С, AMRAAM-ER та AIM-9X

Так, якщо ціль буде виявлена на дуже малій висоті та невеликій відстані, по ній не будуть стріляти відносно дорогими ракетами AMRAAM-ER, а використають інші, дешеві ракети, розміщені на тій же або сусідніх пускових установках. Все це було інтегровано таким чином, що батарейний радар AN/MPQ-64 Sentinel із радіусом дії 75 км може передавати дані для будь-якої ракети після обробки системою управління та командування батареї.

Важливо, що під час коаліційних операцій країни, які беруть безпосередню участь у конфлікті, зможуть відносно легко поповнювати свої запаси використаних ракет, отримуючи їх не лише від виробника, але й дуже швидко від інших країн-союзників, менш залучених у бойові дії.

Завдяки цим перевагам закупівля ракет AMRAAM-ER Норвегією та Нідерландами, ймовірно, призведе до подальших замовлень від інших користувачів NASAMS. Початковий інтерес до такої модернізації висловили, серед інших: Угорщина і Катар. Але NASAMS також використовують такі країни НАТО, як Сполучені Штати, Іспанія та Греція. Ці країни, безумовно, також подумають про збільшення можливостей своїх зенітних батарей, які потім стануть одночасно батареями малої та середньої дальності.