Норвегія передає Україні технологію виробництва снарядів

Норвегія передасть Україні технологію виробництва артилерійських снарядів

Норвегія передає Україні технологію виготовлення 155-мм артилерійських боєприпасів, а також профінансує організацію виробництва.

Міністерство оборони Королівства Норвегія повідомило, що норвезький виробник боєприпасів, компанія Nammo підписала угоду, яка дозволяє українському оборонному підприємству налагодити ліцензійне виробництво 155-мм артилерійських снарядів.

— Україна має велику потребу в артилерійських боєприпасах, щоб мати можливість протистояти наступальній війні росії. Наш уряд вжив ряд заходів для збільшення виробництва артилерійських боєприпасів у Норвегії. Водночас ми бачимо, що важливо зміцнити здатність українців виробляти сучасні артилерійські боєприпаси в Україні», — заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

Норвегія передасть Україні технологію виробництва артилерійських снарядів Фото: Nammo

Уряд підтримує співпрацю та вирішив внести кошти, щоб Nammo могла передати технології та досвід українському партнеру. Захід фінансується через програму Нансена.

— Норвегія наразі робить внесок, передаючи боєприпаси зі своїх власних запасів і безпосередньо від промисловості. Тепер Nammo хоче поділитися своїм рецептом з Україною. Це означає, що українські сили можуть отримувати постачання швидше, — повідомив міністр оборони Бйорн Арільд Грам.



У березні уряд Норвегії відкрив двері норвезьким оборонним компаніям для звернень до Міністерства закордонних справ щодо ліцензій на передачу технологій Україні. І компанія Nammo подала заявку на створення ліцензійного виробництва артснарядів в Україні.

— Nammo пишається можливістю поділитися технологіями та досвідом, які допоможуть зміцнити Україну в її оборонній боротьбі. Співпраця з норвезькою владою мала вирішальне значення для того, щоб це стало можливим. За розробкою та кваліфікацією ефективних боєприпасів, придатних для серійного виробництва, стоїть значна робота, і Nammo інвестувала час і гроші в технології та досвід, які тепер можуть бути передані в Україну, — сказав генеральний директор Nammo Мортен Брандцег.

Це друга ліцензія на виробництво 155-мм снарядів в Україні — першою була ліцензія від KNDS (спільне підприємство двох європейських виробників бронетехніки — німецької фірми Krauss-Maffei Wegmann і французької Nexter Systems).