Компенсація за всі невикористані відпустки, — законопроєкт

грошове забезпечення

Виплата грошової компенсації за всі не надані дні основних і додаткових відпусток під час особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації) при звільненні зі служби.

Внести таку норму до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» пропонує законопроєкт № 11495, зареєстрований 19 серпня 2024 року, народним депутатом Олександром Ковальовим.

Компенсувати передбачається не використані дні щорічних основної та додаткової відпусток, а також інших видів відпусток, в тому числі додаткової соціальної відпустки, зокрема тих, надання яких військовим під час особливого періоду припиняється.

Адже з цього приводу Верховний Суд України у постанові від 21 серпня 2019 року у справі № 620/4218/18 приходить до висновку про те, що у разі невикористання додаткової соціальної відпустки протягом календарного року, в якому виникає право на таку відпустку, вона переноситься на інший період, тобто особа не втрачає самого права на надану їй чинним законодавством соціальну гарантію, яке може бути реалізовано одним із таких двох способів:

  • безпосереднє надання особі відпустки після закінчення особливого періоду, який може тривати невизначений термін;
  • грошова компенсація відпустки особі.

Тому припинення надання військовим додаткових відпусток (відповідно до пункту 19 статті 10-1 Закону у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 статті) є тимчасовим обмеженням способу реалізації права на використання додаткової відпустки безпосередньо. Проте, обмеження щодо одного з двох способів реалізації такого права не впливає на суть цього права.

Враховуючи вищевикладене, автор законопроєкту вважає за доцільне уточнити та визначити право військовослужбовців на виплату грошової компенсації за всі невикористані дні відпусток, що не були йому надані в особливий період з моменту оголошення мобілізації.



Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»