Фронт рухнув, росіяни тільки тому не прориваються глибоко, бо теж виснажені, — офіцер «Азову»

Автор: Роман Пономаренко
Фронт рухнув, росіяни тільки тому не прориваються глибоко, бо теж виснажені Фото: Kai Pfaffenbach / Reuters

Тривалий час становище на Донбасі цілком доречно характеризувалося як «важке, але контрольоване». Проте тепер воно з під контролю вийшло.

— пише у телеграм офіцер бригади Нацгвардії «Азов» Роман Пономаренко, письменник та кандидат історичних наук.

Наразі виглядає, що наш фронт на Донбасі рухнув. Оборона ЗСУ дезорганізована, війська втомлені, ослаблені, а чимало підрозділів — деморалізовані. Поповнення, яке отримується, здебільшого бусифіковане, і не допомагає, а навпаки — ускладнює бойову роботу частин.

Росіяни тільки тому не прориваються глибоко, бо їхні війська так само виснажені, як і наші. Проте вони зберігають значну кількісну перевагу, і мають безмежні запаси боєприпасів. Тому їхній наступ триває, зупинити його ми наразі не можемо. І не операція ЗСУ на Курщині тому причиною.



Що робити?

Є декілька сценаріїв. Попередній главком ЗСУ Залужний любив читати радянські військові підручники часів Другої світової, поглиблюючи свої воєнні знання.

Нинішньому нашому командуванню варто було б дослідити німецький досвід 1944 року, коли Вермахт постійно стикався з масштабними кризами на фронті, і умудрявся з них якось виходити. Зокрема, після розгрому групи армій «Центр» в Білорусі під час радянської операції «Багратіон». На жаль, проблема в тому, що вузькі воєнні рішення дають короткотривалий ефект, і тільки відтермінують загальну поразку, що і показала Друга світова.

З озвучених вчора мною чинників маю певні сумніви, що у нашого командування є якийсь глобальний план на все це. Так, контрудари на інших ділянках фронту можуть мати результат. Проте сенс вони мають тільки у випадку, якщо фронт на Донбасі тримається. Поширені також сподівання, що росіяни все поставили на цей наступ, і в результаті у них закінчаться резерви. Втім про це ми чуємо вже 2 роки, але ті резерви щось все не закінчуються.

З приземленого: варто було б запровадити більш ефективні заходи для покращення дисципліни у війську. Бо зараз вже становище на межі, а примусово мобілізоване поповнення його тільки поглиблює.