ForceShield — система захисту від дронів перевірена в Україні

ForceShield — це перевірене в бойових умовах наземне рішення з протиповітряної оборони від Thales, призначене для захисту військ та важливих об'єктів від різноманітних загроз — від дронів до гелікоптерів, винищувачів та крилатих ракет.

Саме так представляє цю систему виробник — компанія Thales.

Хоча все ж правильно казати не система, а саме рішення. Бо немає якогось одного набору складових, який і є ForceShield. Відкрита архітектура, яка включає компоненти для виявлення, координації, взаємодії та нейтралізації, дозволяє інтегрувати різні елементи, наприклад, ЗРК середньої дальності або застарілі системи ППО.

ForceShield включає радар Ground Master 200 (GM200) або GM200 MM/A призначений для створення повітряної картини — виявлення безпілотників, літаків, ракет та навіть мінометних мін. Виявлені загрози відображаються у системі C2 Control View, яка діє як модуль взаємодії. За допомогою функції ідентифікації система класифікує загрози та нейтралізує за допомогою вогневих засобів — ракет з різних типів пускових установок, наприклад RapidRanger, SL/LML або ПЗРК, та зенітної артилерії, наприклад ЗСУ Rapid Fire.

Rapid Fire Зенітна самохідна установка Rapid Fire розроблена Thales, Nexter і англо-французькою спільною компанією CTA, яка запропонувала 40-мм гармату



Елементи ForceShield сьогодні застосовуються в Україні де успішно себе зарекомендували.

Так, у червні Україна підписала контракт з Thales на постачання вже другої системи протиповітряної оборони ControlMaster 200 (CM200), яка включає РЛС GM200, систему радіозв'язку, центр управління ControlView і портативний термінал розподілу озброєння.

Україна придбала другий радар GM200 для посилення ППО

Крім того, Велика Британія з 2022 року передає Україні зенітні керовані ракети StarStreak, які використовуються у комплексах інтегрованих у ForceShield. Ці ракети можуть зокрема запускатися з модуля Rapid Ranger, який можна встановити на будь-яку легку броньовану машину

Rapid Ranger

Ракета StarStreak з плином часу еволюціонувала і наразі перебуває у своєму п’ятому поколінні. Система управління вогнем має значні покращення щодо супроводу цілей, крім того може поєднувати керування як StarStreak, так і іншою ракетою від Thales — легкою багатоцільовою ракетою LMM, яка оптимізована для знищення малих цілей, що маневрують, зокрема дронів.

LMM Легка пускова установка з цифровою архітектурою, новим прицільним блоком Mark 3, запитувачем IFF, забезпечує цілодобову можливість ураження ракетами LMM.

Велика Британія передавала Україні ракети Martlet (LMM) також з 2022 року.

ControlView — командний центр — основа ForceShield, може бути масштабований у різних конфігураціях:

  • Ultra Tactical: у портативному варіанті;
  • Ultra Mobile: на транспортному засобі;
  • Compact: в РЛС в Ground-Master 200 — відома як ControlMaster200;
  • Multi-Range: в стаціонарному укритті;
  • у збройовому терміналі (ручний варіант).

ControlView Фото: варіанти виконання ControlView

У Thales наголошують, що вся система безперервно вдосконалюється.

Безпілотники розвиваються..., тому ми маємо адаптуватися до нових типів, які з’являються — ми маємо навчати та вдосконалювати наші алгоритми, щоб полегшити оператору прийняти рішення. Розглядаємо інтелектуальний радар, який пришвидшить визначення цілі, зменшить навантаження на оператора та підвищить швидкість реагування

— Жан-Філіп Харданж, директор зі стратегії захисту повітряного простору Thales