Презентація першого польського літака F-35

Презентація першого польського літака F-35

28 серпня, у День польської авіації, у США відбулася офіційна презентація першого літака F-35, придбаного Польщею. У церемонії взяли участь урядовці та представники командування ВПС Польщі.

Про це повідомляє польське оборонне відомство.

«Презентація першого польського літака F-35 є черговою віхою в трансформації Збройних сил Республіки Польща. Сучасна, чудово оснащена, навчена та керована армія, яка разом зі своїми союзниками забезпечить безпеку нашої Батьківщини. Я не сумніваюся, що ця подія відбувається у вирішальний час, оскільки глобальна безпекова ситуація кардинально змінюється після агресії Росії проти України. Ми всі маємо бути готові захищати кордони НАТО»,— сказав заступник міністра оборони Павел Бейда під час візиту до Форт-Ворту.

Польща уклала контракт на 32 літаки п'ятого покоління F-35 Lightning II Block 4 у 2020 році. Його вартість склала 4,6 мільярда доларів. Окрім самих винищувачів, контракт включає запасні двигуни, симулятори місії, оперативну підтримку, навчання 24 пілотів і 90 осіб наземного персоналу.

У Польщі перші F-35 очікуються у 2026 році, до цього поляки літатимуть на них у США.

Презентація першого польського літака F-35

Говорячи про загрози безпеці та виклики, з якими стикається польська армія, Павел Бейда зазначив: «Перед обличчям порушень нашого повітряного простору, кібератак та інших провокацій ми повинні виділити відповідні ресурси для ефективного захисту від цих безпосередніх загроз. Виділивши 4% ВВП на оборону у 2024 році, Польща є лідером в НАТО в цьому відношенні. Це непросте завдання, враховуючи загальні бюджетні витрати та економіку, яка все ще оговтується від викликів, з якими ми зіткнулися в останні роки. Ці витрати дозволяють реалізувати амбітну програму модернізації та трансформації польських збройних сил, один з ефектів якої ви бачите».



«Хочу наголосити, що ми високо цінуємо США як сильного та надійного союзника та нашого головного партнера у розбудові обороноздатності. Партнерство дає нам доступ до новітніх технологій. Наші основні спільні програми модернізації включають системи Patriot і HIMARS, танки Abrams, вертольоти Apache, аеростати ISR і, звичайно, F-35. Немає сумніву, що ця співпраця приносить користь обом сторонам — Польща має доступ до найкращого можливого військового обладнання, а промисловість США може і далі розвивати свою присутність у Європі», — додав заступник міністра.

Завдяки закупівлі літаків F-35 Польща приєднується до вузької елітної групи країн, які мають ці машини. Ці літаки відрізняються сумісністю, серед іншого, з із системами PATRIOT та винищувачами F-16, якими оснащена польська армія.