Україна має сама вирішувати, чи використовувати їй F-16 для ударів по рф, — президент Чехії

F-16 для ударів по рф

Україна має розпоряджатися озброєнням, яке їй передане країнами заходу, як вважає за потрібне. Зокрема це стосується й винищувачів F-16.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел, повідомляє РБК-Україна.

«Якщо, згідно зі статтею 51 Статуту ООН, ми хочемо допомогти Україні у захисті від агресії та допомагаємо їй матеріальними постачаннями, а не безпосередньою участю у бойових діях, то це справа України, як використовувати отриману зброю», — зазначив Павел.

Він слушно зауважив, що якби рф не розпочинала своє вторгнення в Україну, українським захисникам не доводилося б атакувати будь-які цілі на російській території.

Нагадаємо, ще на початку серпня стало відомо, що партнери передали Повітряним Силам ЗСУ перші шість винищувачів F-16.

Данія та Нідерланди, які пообіцяли Україні F-16, дозволили застосовувати їх для ударів по російські території. Водночас, Бельгія, яка теж планує передачу своїх винищувачів, заборонила Україні робити це.

«Україна може використовувати ресурси, які ми надаємо, як забажає, за умови дотримання гуманітарного права війни», — заявив командувач ЗС Нідерландів Онно Айхельсхайм.

На жаль вчора стало відомо, що Україна під час повітряного бою втратила один з літаків F-16. Загинув досвідчений пілот Олексій moonfish Месь.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!