Американські фахівці прокачали РЕБ майбутніх українських винищувачів F-16

F-16

Фахівці спецпідрозділу РЕБ Повітряних сил США оновили «прошивку» комплексів РЕБ українських F-16 для ефективної протидії російським електронним загрозам.

Про це повідомляє сайт 350-го авіакрила Spectrum до складу якого входить 68-ма ескадрилья радіоелектронної боротьби (EWS), яка й займалася оновленням програмного забезпечення комплексів РЕБ літаків F-16, які передаються українцям з Данії та Нідерландів.

68-ма EWS є центром передового досвіду радіоелектронної боротьби ПС США, який зосереджений на підвищенні летальності та живучості авіації США та стратегічних партнерів, шляхом розробки, тестування та надання підтримки засобам електронної війни.

Американці зіткнулися з двома проблемами: незнайоме обладнання й малі терміни. Система РЕБ на літаках F-16, які незабаром будуть поставлені ЗСУ, не перебуває на озброєнні США, а терміни, необхідні для оптимізації систем обмежені датою передачі літаків Україні. Проте разом із країнами-партнерами, всі проблеми розв'язали й навіть покращили як саме програмне забезпечення, так і процес перепрограмування.

Тепер підрозділ очікуватиме відгуки від українців, адже Україна зареєстрована як офіційний іноземний військовий партнер для обслуговування 68-ї EWS, і підрозділ забезпечить наступні можливості перепрограмування на основі даних перевірених в бойових умовах дані.