Україна втратила перший винищувач F-16. Пілот загинув

доповнено F-16

Під час відбиття масованого російського ракетного обстрілу у понеділок, 26 серпня, був втрачений один з нещодавно отриманих Україною літаків F-16.

Про це повідомляє американське видання  Wall Street Journal, з посиланням на слова офіційного представника США.

За словами американського чиновника, початкові повідомлення вказують на те, що літак не був збитий вогнем противника, або знищений безпосередньо ракетним ударом, хоча інцидент стався під час російського обстрілу країни в понеділок, 26 серпня.

«Швидше за все, катастрофа сталася через помилку пілота», – пише видання.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський, 27 серпня, на форумі «Україна 2024. Незалежність», повідомив, що ЗСУ вперше використали літаки F-16 для збиття повітряних цілей під час відбиття російської ракетної атаки 26 серпня.

На сьогодні всього Україна отримала шість таких літаків.

ДОПОВНЕНО  

Повітряні Сили ЗСУ офіційно підтвердили загибель пілота Олексія Меся з позивним Moonfish.

Україна втратила перший винищувач F-16. Пілот загинув Україна втратила перший винищувач F-16. Пілот загинув

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що під час відбиття ракетного удару рф по території України, разом з підрозділами зенітних ракетних військ були застосовані винищувачі F-16. В ході повітряного бою літаки продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилаті ракети ворога.

Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, пілот загинув, – повідомили у ЗСУ. Для встановлення причин катастрофи призначена спеціальна комісія, яка працює в районі падіння літака.


Пілоти Олексій Moonfish Месь (на фото ліворуч) та Андрій Juice Пільщиков (на фото праворуч) раніше активно лобіювали у США передачу Україні літаків F-16 для України, для чого відвідували Сполучені Штати, де зустрічалися із американськими політиками.

Пілоти Андрій Juice Пільщиков та Олексій Moonfish Месь активно лобіювали у США передачу Україні літаків F-16 для України

Капітан Андрій Пільщиков загинув 25 серпня 2023 року під час зіткнення двох навчально-бойових літаків L-39 на Житомирщині. Перед цим Пільщикова не включили в першу групу пілотів, яка вибула на навчання на літаки F-16, тому що він мобілізований, та принципово не хотів служити за контрактом, а одним з критеріїв відбору пілотів був підписаний контракт.