АСУ DELTA введена для всіх складових Сил оборони

АСУ DELTA введена для всіх складових Сил оборони

Система забезпечення ситуаційної обізнаності ЗСУ DELTA, що довела високу ефективність на полі бою, введена в експлуатацію для всіх підрозділів сектору безпеки і оборони України.

Таке рішення прийнято на ставці Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

DELTA неодноразово брала участь у навчаннях НАТО Coalition Warrior Interoperability Exercise (CWIX) і довела взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. Так під час навчань CWIX 2023 DELTA пройшла тест на взаємодію п'ятнадцятьма системами країн НАТО.

Зокрема у 2023 році DELTA довела сумісність з F-16. Головним показником є успішне тестування на сумісність до протоколу Link 16, що дозволить Україні інтегрувати в загальну систему платформи й системи, надані іноземними партнерами, зокрема бойові літаки F-16.

Цьогоріч DELTA успішно пройшла тестування п’яти різних стандартів взаємосумісності, а також інтегрувалась з польською автоматизовною системою керування вогнем TOPAZ (використовується в САУ KRAB та RAK, які є на озброєнні ЗСУ) та відпрацювала складні сценарії збору даних про розташування власних сил і дружніх підрозділів.



Система була розроблена підрозділом «Аеророзвідка», який було створено в складі ЗСУ з волонтерської ініціативи у 2015 році. У 2021 році рішенням Начальника Генштабу—Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака цей підрозділ, який мав офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724), було розформовано.

Підполковник Ярослав Гончар, один з засновників «Аеророзвідки», звільнений з ЗСУ, тоді заявив, що причиною розформування Центру, була критика системи «Дзвін», яку паралельно впроваджувало керівництво ЗСУ за 700 мільйонів гривень. Зокрема він дав показання ДБР щодо недоліків дослідно-конструкторської роботи «Дзвін-АС». «Це оцифрована радянська армія, яку хочуть видати за реформу», — заявив офіцер.

Після потрапляння у ЗМІ інформації, що програма вартістю у сотні мільйонів гривень, яка розробляється чотири роки начебто виявилася непридатною, вибухнув скандал. Міноборони після аудиту припинило фінансування програми до отримання висновків правоохоронних органів. Тоді ж за матеріалами міністра оборони Андрія Тарана, ДБР відкрило серію кримінальних справ проти командування ЗСУ.

Натомість виробники системи заявили, що АСУ «Дзвін» навмисно дискредитують.

Після звільнення у 2021 році Руслана Хомчака і призначення Головнокомандувачем ЗСУ Валерія Залужного, було прийняте рішення про відновлення підрозділу «Аеророзвідка» у форматі Центру інновацій та розвитку оборонних технологій.

Детально про це можна прочитати тут.