Міноборони впроваджує цифровізацію процесів формування зведеного кошторису і використання коштів

Протягом вересня за підтримки та участі Департаменту фінансів МОУ відбудеться запуск інформаційно-комунікаційної системи (ІКС) «Бюджет», розробленої на основі продукту SAP Business Planning & Consolidation.

Це дало можливість використати найкращі світові практики систем збору й обробки аналітичних даних, повідомляє Міністерство оборони України.

Формування зведеного кошторису і видатків у Міноборони — це процес, у якому бере участь велика кількість учасників. Серед них Держказначейство і Мінфін. Довгий час не було єдиної системи, яка б показувала чіткий і прозорий план використання коштів. Все робилося вручну, що могло призводити до помилок.

«Система «Бюджет» допоможе раціонально витрачати ресурси для отримання максимальної користі. Вона змінить старі підходи ... і зробить увесь процес прозорим — від формування кошторису до використання грошей», — зазначила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.



Завдяки системі «Бюджет» обмін інформацією між учасниками процесу та фінансування видатків відбуватиметься автоматично. Так само відбуватиметься і збір, перевірка і створення оперативної звітності. Це допоможе забезпечити ефективне управління грошима та наблизить ЗСУ до стандартів НАТО.

ІКС «Бюджет» забезпечить єдине місце ведення даних та їхньої автоматизованої агрегації. Це допоможе уникати людського фактора, а також дозволить наповнювати систему якісною інформацією. На їх основі аналіз і управління грошовими ресурсами ставатимуть ефективніше.

Система отримала Атестат відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ). Це означає, що ІКС «Бюджет» — надійна, безпечна система, що відповідає вимогам законодавства та кращим міжнародним практикам у сфері захисту інформації, програма, яку Міністерство оборони може використовувати у роботі.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!