США отримали список цілей для ATACMS на рф. Але навряд дадуть дозвіл — ракет дуже мало

оновлений перелік озброєння

Адміністрація Байдена розглядає запит Міноборони України на зняття обмежень щодо використання зброї великої дальності для нанесення ударів глибше території росії.

Про це в інтерв’ю журналісту CNN Алексу Марквардту у The Situation Room повідомив міністр оборони України Рустем Умеров. Він також підтвердив, що представив список цілей для ударів, на зустрічах з високопоставленими чиновниками у Вашингтоні в п’ятницю.

«Ми пояснили, який потенціал нам потрібен, щоб захистити громадян від російського терору, який спричиняють нам росіяни, тож я сподіваюся, що нас почули», — сказав Умеров.

Рустем Умеров в Ситуаційній кімнаті CNN у п'ятницю, 30 серпня Рустем Умеров в Ситуаційній кімнаті CNN у п'ятницю, 30 серпня

Попри неодноразові прохання Президента України Володимира Зеленського, наразі зі сторони США не очікується послаблення щодо обмежень на використання Україною тактичних ракетних систем дальньої дії (ATACMS).

«Ви чули, як ми говорили, що українці можуть використовувати безпекову допомогу США, щоб захистити себе від транскордонних атак, іншими словами, для протидії вогню. Але що стосується дальніх ударів, глибоких ударів по росії, наша політика не змінилася», — заявив прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер у вівторок.



Україна має лише обмежену кількість наданих США ракет великої дальності, і США дали зрозуміти, що Києву не слід очікувати ще однієї значної партії ATACMS через обмежену кількість запасів у США та тривалий час виробництва цих ракет.

Виступаючи перед зустріччю між міністрами оборони Ллойдом Остіном і Умеровим, американський чиновник сказав, що багато цілей для України в росії знаходяться поза зоною дії ATACMS. Російські військові відвели своє цінне озброєння від лінії фронту, включно з літаками.

Але Умеров не згоден з такими оцінками й наголошує, що Україна представила США список цілей, по яких доцільно застосувати ATACMS.



«Ми показуємо, що аеродроми, які вони [росіяни] використовують для ударів по наших містах, знаходяться в зоні дії глибоких ударів», — сказав Умеров в ефірі CNN.

Україна вже використала свої наявні запаси ATACMS для ураження важливих російських об'єктів в окупованому Криму, в тому числі по позиціях засобів протиповітряної оборони, складам боєприпасів і аеродромам. Весь Кримський півострів потрапляє в зону дії ATACMS, що робить його найкращим районом для використання ракет американського виробництва, сказав американський чиновник.

Удар по аеродрому російських окупаційних сил у Новофедорівці в Криму Удар по аеродрому російських окупаційних сил у Новофедорівці в Криму

Україна домагається зняття обмежень ATACMS, щоб захистити українських цивільних осіб та інфраструктуру від російських ударів з прикордонних територій: «Вони вбивають наших громадян. Тому ми хочемо їх стримати, ми хочемо їх зупинити, ми не хочемо, щоб їхня авіація наближалася до наших кордонів, щоб бомбити міста», — сказав Рустем Умеров.