Литва придбала дронів на 8 млн євро, в тому числі для ЗСУ

Литва придбала дронів на 8 млн євро, в тому числі для ЗСУ

Литва закуповує дрони на 8 млн євро у п'яти вітчизняних виробників. Безпілотники будуть передані литовській армії та Збройним Силам України, які отримають більшу частину.

«Ми прагнемо сприяти виробництву дронів і антидронових засобів у Литві. Безпілотники відіграють важливу роль на українському полі бою, а технології та можливості безпілотників є передумовою для сучасних збройних сил. Випробування в Україні та підписання контрактів — це величезний поштовх і значний крок для наших виробників безпілотників. Це придбання, безсумнівно, пов’язане з фундаментальними інтересами національної безпеки», — цитує міністра національної оборони Лауринаса Кащюнаса, пресслужба оборонного відомства Литви.

Агентство оборонних ресурсів при Міністерстві національної оборони підписало контракти з 5 литовськими компаніями: UAB Dangolakis, UAB RSI Europe, UAB LTMILTECH, UAB GRANTA AUTONOMY, UAB Unmanned Defense Systems.

Понад 2300 FPV-дронів вартістю 3 млн євро, буде поставлено литовській армії, Збройні Сили України отримають майже 5 тисяч однотипних дронів за 5 млн євро.

Безпілотники як для української, так і для литовської армій закуповуються з усіма додатковими аксесуарами, обладнанням та навчанням, необхідним для запуску та керування.

Планується, що перші дрони долетять до України наприкінці вересня цього року. Усі безпілотники будуть поставлені як ЗСУ, так і в армію Литви до кінця цього року.

Повідомляється, що Міністерство оборони України провело випробування безпілотників литовських виробників в умовах, що відповідають фронтовим умовам. Ці випробування були організовані для того, щоб Україна могла вибрати продукцію, яка найкраще відповідає потребам українських воїнів.

Фото А. Плядіса.