Данія виділяє 20-й пакет військової допомоги Україні

САУ 2С22 Богдана

Данія виділяє 783 мільйони данських крон (близько 117 млн дол. США) на закупівлю військової техніки в українських виробників та через міжнародних партнерів.

Що саме купувати визначали на основі потреб і рекомендацій України, діалогу з міжнародними партнерами, повідомляє Міністерства оборони Данії.

Центральне місце в пакеті займають фінансові внески. 300 мільйонів крон (44,9 млн дол. США) надійде до міжнародного промислового пулу (фонду) для задоволення потреб України в озброєнні та військовій техніці. Також передбачено 112 мільйонів данських крон (16,8 млн дол. США) на замовлення озброєння в українських виробників.



Нагадаємо, що у липні цього року міністр оборони Данії Трольс заявив, що Данія фінансує виробництво 18 самохідних артилерійських систем 2С22 «Богдана» в Україні. Очікується, що САУ, профінансовані Данією, будуть поставлені ЗСУ протягом найближчих місяців.

Також варто згадати передачу Україні навесні 2022 року данських берегових протикорабельних ракетних комплексів Harpoon, що допомогло убезпечити вихід України до Чорного моря та створило передумови для укладення зернової угоди ООН.