МОУ кодифікувало близько 20 зразків важких тягачів і тралів

МОУ кодифікувало близько 20 зразків важких тягачів і тралів

З лютого 2022 року Міністерство оборони допустило до експлуатації у ЗСУ близько 20 зразків спецтехніки для перевезення великогабаритних та великотоннажних вантажів.

«Автопарк спеціалізованої техніки ЗСУ підсилили важковозні транспортні напівпричепи (так звані «трали»), сідельні та звичайні автотягачі виробництва відомих автомобільних концернів США, Європи, Азії. А також продукція вітчизняних підприємств», — повідомляє Міноборони.

Про які саме автомобілі не повідомляється, водночас відомо, що в ЗСУ експлуатуються тягачі Oshkosh M1070, Oshkosh HEMTT A4, MAN HX81, MAN TGS, SLT 50 Elefant та ніші.

В умовах бойових дій високої інтенсивності ефективна логістика та швидке доставлення військової техніки є вкрай важливими. Сідельні автотягачі та важкі причепи потрібні для транспортування різних видів бойової техніки: танків, самохідних артилерійських установок, бойових броньованих машин, габаритних вантажів військового призначення тощо.

Тягач MAN HX81, літо 2023 року. Фото: 4 отбр ЗСУ Тягач MAN HX81, літо 2023 року. Фото: 4 отбр ЗСУ

Використання спецтехніки для перевезення великогабаритних вантажів дозволяє військам оперативно переміщувати бронетехніку та важке обладнання. Такий спосіб логістики дозволяє, зокрема, економити цінний власний моторесурс важкої бронетехніки. Крім того, важковозна автотехніка забезпечує надійне доставлення пошкодженої «броні» на ремонтні бази.