До експлуатації у ЗСУ допущено близько 20 зразків MRAPів

До експлуатації у ЗСУ допустило близько 20 зразків MRAPів

З початку широкомасштабного вторгнення Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у військах близько 20 зразків бойових броньованих машин, створених за принципом MRAP.

Про це повідомляє вебсайт оборонного відомства.

Бронемашини MRAP (від англ. Mine Resistant Ambush Protected — захист проти мін і засідок) — клас військової техніки з посиленим балістичним захистом корпусу. Конструкційно такі машини мають форму днища, що пристосована для розсіювання енергії вибуху мін чи саморобних вибухових пристроїв, а також спеціальні амортизаційні сидіння для екіпажу та десанту.

Машини типу MRAP, складаються з капсули, що забезпечує захист людей під час підриву. Двигун та колеса виступають у ролі вибухопоглинаючих елементів, які приймають на себе всю кінетичну енергію від вибуху міни, зберігаючи цілісність модуля.

Допуск до експлуатації в ЗСУ отримали зразки бронемашин, випущені оборонними концернами США, Великої Британії, Австралії, Туреччини та інші. Арсенал броньованих засобів поповнила й продукція українських виробників.

Конкретні машини, які отримали допуск не називаються. Водночас відомо, що в ЗСУ експлуатуються такі іноземні MRAP: американські M1224 MaxxPro, Oshkosh M-ATV, Cougar, канадські Roshel Senator, британські Mastiff, Wolfhound, Husky Mk III, німецькі Dingo, австралійські Bushmaster, турецькі Kirpi та інші.

Серед українських MRAPів найбільш поширені різні версії бронемашин «Козак» від ПрАТ НВО «Практика» та «Новатор» від ТОВ «Українська бронетехніка».