ПАР заблокувала поставку 155-мм снарядів Польщі, щоб вона не передала їх Україні

155мм снаряди Rheinmetall

Уряд Південно-Африканської Республіки перешкодив постачанню 155-мм артилерійських снарядів, які замовила Польща, щоб не допустити їх передачу Україні.

Про це повідомляє Слово і Діло з посиланням на Rzeczpospolita.

Йдеться про контракт на 50 тисяч снарядів, укладений з німецькою збройовою компанією Rheinmetall ще в 2022 році. У липні 2023 року контракт на постачання було розірвано «через проблеми, пов'язані з реалізацією контракту субпідрядником», про що на запит журналістів повідомило Агентство озброєнь Міноборони РП. Rheinmetall, однак, не відповів на запит.



Водночас за даними журналістів, боєприпаси мала виробляти південноафриканська компанія Rheinmetall Denel Munition, дочірня компанія німецького гіганта, в якій йому належить 51% акції. І це саме той «проблемний» субпідрядник, про якого йдеться у відповіді міністерства.

«Поставки боєприпасів до Польщі блокував — більш-менш прямо — уряд Південно-Африканської Республіки, побоюючись, що вони можуть бути відправлені далі в Україну. Все ж Південна Африка ближча до росії, з якою вона, серед іншого, входить до БРІКС, ніж до України», — пише польське видання.