Міноборони купило 154 китайських пікапів Great Wall Wingle 5

Great Wall Wingle 5

154 китайських пікапи Great Wall Wingle 5 поставлено ЗСУ за результатами закупівель у Prozorro Держпідприємством Міноборони «Агенція оборонних закупівель». Вартість одного пікапа склала 996 тис. грн.

«Авто відповідає усім технічним вимогам, затвердженим Міністерством оборони України. Також пікапи та інший транспорт на базі шасі цієї моделі допущені до експлуатації Міністерством оборони та активно використовуються підрозділами Сил оборони України», — йдеться у повідомленні на сайті оборонного відомства.

Нагадаємо, що раніше ці машини армія купувала під маркою Богдан-2351 та Богдан-2251(санітарна версія) в автомобільної компанії «Богдан Моторс», яка згодом була визнана банкрутом.

У Черкасах виготовляють Богдан-2351 на замовлення ЗСУ Богдан-2351 з РЛС контрбатарейної боротьби під час параду

Зазначається, що у тендерах на закупівлю пікапів змагалося 11 учасників. Постачальник переміг із ціною 996 тис. грн за авто, включно з ПДВ. Загальна сума укладених контрактів — 153 млн грн, з яких приблизно 40 млн грн складають мита, податки та збори, що повернуться в бюджет країни.

«Пікапи мають повний привід та дизельний дволітровий двигун потужністю 143 кінські сили, який відповідає стандарту ЄВРО-4 та поєднаний з 6-ступеневою механічною коробкою передач. Автомобілі можуть взяти на борт до 5 осіб та вантаж масою до 1 тонни, а також здатні буксирувати причеп масою 0,85 тонни. У кузові можна розмістити до 4 осіб особового складу та додаткове обладнання під озброєння», — інформує Міністерство оборони.

Нагадаємо, що до повномасштабної війни Міноборони намагалося провести відкритий конкурс на типовий пікап ЗСУ, що замінив би УАЗи (ДКР «Сайгак»), але його скасували через корупційність та невідповідність вимог до машини до реальних потреб армії.

Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux Toyota Hilux

У конкурсі мав брати участь й Great Wall Wingle 5, його мало представити ТОВ «Протект Інжиніринг» (фактично «Богдан Моторс» після ребрендингу). Іншим відомим учасником була Toyota Hilux, яку подавало ТОВ «Українська бронетехніка».