Литва витратить 1,2 млрд євро на програму «Сучасний солдат»

Литва займеться покращенням екіпірування солдатів

Зростаючий оборонний бюджет Литви дозволяє не тільки прискорити закупівлі необхідного озброєння, а й покращити підготовку солдатів та індивідуальне спорядження.

Щоб подбати про добробут солдатів, Міноборони впроваджує програму забезпечення сучасного (маневреного) солдата. Ця програма складається з трьох частин — зброя, спорядження та одяг, повідомляє литовське оборонне відомство.

«Щороку на реалізацію програми сучасного солдата виділяється трохи більше ніж 100 мільйонів євро. Цього року передбачається виділення додатково 20 мільйонів. Для нас важливо, щоб кожен солдат був якомога краще екіпірований, тому що це напряму залежить від нашої готовності до стримування та оборони. Сучасно екіпірований солдат є основою готової та сучасної армії», — сказав міністр національної оборони Лауринас Кащюнас.

Фінансування програми «Сучасний солдат» постійно переглядається та збільшується, де це можливо.

Литва займеться покращенням екіпірування солдатів

«Забезпечення литовських солдатів одягом і спорядженням є одним із найпріоритетніших завдань. Правильно одягнений, озброєний та екіпірований солдат буде готовий виконувати широкий спектр завдань. На полі бою солдат буде мобільним, захищеним і зможе виконувати прямі функції за будь-яких погодних умов і в будь-який час доби», — сказав командувач армією генерал Раймундас Вайкшнорас.

Важливо відзначити, що озброєння солдата залежить від завдання солдата в піхотному підрозділі: це може бути автоматична гвинтівка, снайперська зброя або кулемет. Також можуть бути оптичні та лазерні приціли, прилади нічного бачення.



До екіпірування входять засоби індивідуального захисту: бронежилет, балістичний шолом, РХБ засоби захисту, захисні окуляри, засоби захисту органів слуху та індивідуальна солдатська аптечка. А також інше спорядження, таке як лопата, гідратори, компас, спальний мішок, намет, ліхтарик, рюкзак і різні підсумки для зберігання магазинів зброї, ручних гранат і речей першої потреби.

Екіпірування складається з костюма польового та іншого верхнього одягу для сирої, прохолодної та екстремально холодної погоди, черевиків польових і натільної білизни, придатної для різних кліматичних умов.

Литва займеться покращенням екіпірування солдатів

Вартість оснащення одного сучасного бійця всіма цими елементами коливається від 19,4 до 37,2 тис. євро. Якщо зброя бійця — автомат, то його спорядження коштує 19,4 тисячі євро. Якщо це снайперська зброя, то ціна досягає 29,3 тис. Якщо зброя бійця — кулемет, то кошторис його спорядження — 37,2 тис. євро.

За період наступних трьох років планується витратити близько 330 мільйонів на придбання різного спорядження та одягу та озброєння. євро. У наступні 10 років — до 1,2 млрд. євро.

Частина обладнання, що закуповується, призначена для оснащення резервних військ і накопичення необхідної кількості запасів на випадок кризи.

Всі фото: A. Pliadis