Нідерланди передадуть Україні радар і пускові ЗРК Patriot

Нідерланди передадуть радар і пускові ЗРК Patriot

Незабаром Україна отримає від Нідерландів обіцяний раніше радіолокаційну станцію (РЛС) та три пускові установки зі складу зенітної ракетної системи MIM-104 Patriot.

Про це повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс від час зустрічі з українським президентом у Одесі.

Нідерланди також роблять пожертву в розмірі 10 мільйонів євро для ІТ-коаліція з підтримки України, на додаток до раніше обіцяних 10 мільйонів євро. Ці гроші будуть спрямовані на закупівлю додаткових ІТ-ресурсів для Збройних Сил України.

Крім того, Брекельманс вчора в Києві провів ознайомчі зустрічі з заступником міністра оборони Олександром Балануцею та заступником міністра стратегічної промисловості Сергієм Боєвим. Міністр поінформував щодо постачання F-16. «Операційне розгортання F-16 є важливим покращенням нинішніх українських можливостей у боротьбі з російською агресією. Необхідно навчити персонал, привести в порядок інфраструктуру. Зараз ми наполегливо працюємо над цим». З міркувань безпеки заяв про постачання 24 голландських літаків F-16 не робиться.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!