Норвегія збільшує виробництво артилерійських боєприпасів

Норвегія збільшує виробництво артилерійських боєприпасів

Норвегія профінансує десятикратне збільшення виробництва найсучасніших артилерійських снарядів, в тому числі з метою надання допомоги Україні.

На прохання уряду Норвезьке оборонне матеріально-технічне агентство уклало угоду з оборонною компанією Nammo, яка передбачає фінансування у розмірі понад 1 мільярда норвезьких крон. Nammo зобов’язалася підтримувати нові виробничі потужності протягом щонайменше 15 років.

«Україна має величезну і нагальну потребу в боєприпасах і зброї. Уряд вжив низку заходів для збільшення виробництва в оборонній промисловості Норвегії. Ця угода дозволить Nammo розширити виробництво вкрай необхідного озброєння. Це має велике значення для України, безпеки Альянсу та нашої власної національної готовності», — сказав прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

У результаті угоди з виробником у Рауфоссі, Норвегія, Nammo інвестує в нову виробничу лінію, яка зможе збільшити виробництво найсучасніших артилерійських снарядів для оборонного сектора в десять разів. Завод також забезпечить удвічі більше потужностей для виробництва інших артилерійських боєприпасів і ракетних двигунів.

«Ми дозволяємо Nammo значно збільшити свої виробничі потужності, щоб допомогти задовольнити потреби Норвегії, країн Альянсу та України. Мені приємно, що Nammo взяла на себе зобов’язання підтримувати цю потужність щонайменше 15 років. Це вкрай важливо для посилення національної готовності, захисту міжнародної безпеки та збільшення місцевих цінностей», — сказав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!