Норвегія цього року передасть Україні F-16

norwegian air force f-16

Норвегія офіційно підтвердила, що цього року передасть Україні винищувачі F-16.

«Здатність України захищатися від повітряних атак є вирішальною у боротьбі з росією. Зараз Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16. Ми плануємо почати постачання літаків протягом 2024 року», — сказав прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

Нагадаємо, що у 2023 році норвезький уряд вирішив передати Україні певну кількість F-16 в рамках Коаліції військово-повітряних сил США (AFCC), очолюваної Данією, Нідерландами та США. Це рішення прем'єр-міністр Норвегії оголосив торік у Києві, на День Незалежності України.

Норвегія відмовилася від своїх F-16 у 2021 році у зв’язку з поетапним впровадженням нових багатоцільових бойових літаків F-35. Тридцять два F-16 були продані Румунії.

Країни коаліції дарують Україні літаки, а також намагаються забезпечити Україну зброєю та боєприпасами для винищувачів. У міру того, як більше українських пілотів і допоміжного персоналу закінчить навчання, партнери по коаліції нададуть Україні більше літаків.

Потреба в озброєнні для літаків зростатиме пропорційно кількості F-16, які перебувають на озброєнні ПС України. У рамках багатонаціонального співробітництва буде вирішуватися питання забезпечення технічного обслуговування та підтримки озброєння та авіації. У цих зусиллях беруть участь Бельгія, Канада, Данія, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Швеція, Великобританія та Норвегія.