Литва передала Україні боєприпаси та комплекси РЕБ

Литва передала Україні боєприпаси та комплекси РЕБ

Литовська Республіка продовжує надавати військову допомогу охопленій війною Україні.

Так 11 липня Збройні Сили України отримали засоби постановки перешкод безпілотникам, боєприпаси 5,56х45 мм та польові розкладні ліжка, повідомляє Міністерство оборони Литви.

Відповідаючи на запити України, цього року Литва поставила в Україну боєприпаси калібру 155 мм, бронетранспортери M577, засоби постановки перешкод безпілотникам, електрогенератори, сезонне спорядження та комплекти теплого одягу, боєприпаси до гранатометів Carl Gustaf, системи дистанційного підриву RISE-1, електрогенератори, легкий штурмовик L-39ZA в розібраному вигляді та іншу допомогу.

Загалом допомога Литви Україні на сьогодні сягнула мільярда євро, в тому числі військова допомога — понад 641 мільйон євро.

За цей рік вже надано 115 млн євро допомоги, і планується зберегти цю динаміку.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!