Норвегія передала Україні мінометні боєприпаси

Норвегія передала Україні мінометні боєприпаси Фото: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

Норвегія передала Збройним Силам України міни для мінометів калібру 81 мм на суму близько 480 мільйонів норвезьких крон.

«Потреба України у вогневій потужності велика і термінова. Після діалогу з норвезькими збройними силами ми оцінили, що ми можемо зробити з подальших пожертвувань із запасів норвезької армії, які можна швидко передати Україні, щоб допомогти запобігти більшому просуванню росії. Зараз ми передали боєприпаси для мінометів калібру 81 мм на суму приблизно 480 мільйонів норвезьких крон», — сказав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Норвегія також нещодавно надала Україні ручні гранати на суму 50 мільйонів норвезьких крон і снайперські боєприпаси на суму 3 мільйони норвезьких крон.

Прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре оголосив у Стокгольмі 31 травня, що Норвегія виділить 2,7 мільярда норвезьких крон на заходи протиповітряної оборони України. У вівторок цього тижня міністр оборони Німеччини оголосив, що Німеччина, Норвегія, Данія та Нідерланди беруть участь у спільному підприємстві для постачання Україні 100 ракет Patriot. Норвегія вкладає 125 мільйонів євро в цю співпрацю.

Норвезька військова підтримка України є частиною широких міжнародних зусиль союзників і країн-партнерів. Через програму Нансена у 2023 році Норвегія надала Україні військову підтримку на суму близько 10 мільярдів норвезьких крон у формі пожертвувань від оборонного сектору та промисловості, грантів міжнародним фондам і механізмам та навчання українського персоналу.

Уряд Норвегії вже прийняв низку важливих рішень щодо військової підтримки на 2024 рік і весь час веде діалог із союзниками та партнерами щодо заходів, які можуть допомогти задовольнити першочергові українські військові потреби.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!