У Норвегії збиратимуть танки Leopard 2

Leopard 2 A4 på interøvelse Фото: Фредерік Рінгнес

Вперше в історії в Норвегії будуть збирати танки — 37 із 54 танків Leopard 2, які Норвегія замовила у німецької компанії Krauss-Maffei Wegmann, збиратимуть на норвезькому заводі RITEK у Левангері.

Про це повідомив міністр оборони Королівства Норвегія Бйорн Арільд Грам.

«Я хотів би привітати KNDS Deutschland і RITEK, які сьогодні підписали угоду, яка означає, що вперше в історії танки будуть збиратися в Норвегії», — сказав він.

Угода, підписана в Осло 11 червня на заході Норвезько-німецької торговельної палати, дає можливість RITEK стати офіційним субпідрядником танків Leopard 2. У 2023 році уряд Норвегії вирішив придбати 54 нових танки Leopard 2A8NOR. Танк є сучасним, «оцифрованим» танком, який, як вважає норвезьке оборонне відомство, має посилити збройні сили країни.

«Планується, що RITEK не тільки збиратиме норвезькі танки Leopard, а й стане скандинавським центром для обслуговування, ремонту та модернізації парку північних Leopard'ів. Після випуску норвезьких танків, виробничу лінію планується підтримувати, щоб RITEK міг продовжувати виробляти танки для експорту в інші країни. Це позитивно як для розвитку на місцевому рівні, так і для Норвегії в цілому», — сказав Грам.