Норвегія передала Україні ручні гранати та боєприпаси

Норвегія передала Україні ручні гранати та боєприпаси

Норвегія передала для потреб української армії ручні гранати й боєприпаси для стрілецької зброї на загальну суму 53 мільйони норвезьких крон (понад 5 млн дол. США).

Про це Ukrainian Military Pages стало відомо від представників Міноборони Норвегії.

Зокрема, мова йде про партію ручних гранат на суму 50 мільйонів норвезьких крон, а також партію снайперських набоїв вартістю близько 3 мільйони норвезьких крон.

У норвезькому оборонному відомстві наголосили, що проводять роботу щодо аналізу можливості вилучення озброєння та боєприпасів з запасів власних збройних сил, які можна швидко передати Україні, без зниження бойової готовності норвезької армії.

До слова зауважимо, що у Норвегії є дуже цікаві гранати, так норвезька компанія Nammo, є виробником модульних (масштабованих) ручних гранат SOHG MK 21 MOD 0 (Scalable Offensive Hand Grenade), які зокрема закуповує для своїх потреб армія США.

SOHG MK 21 MOD 0

В основі модульної гранати Nammo лежить наступальна граната HGO 115-3,5 від цієї компанії. Залежно від типу один модуль SOHG може мати 115 або 130 г вибухової речовини. Висота модуля із підривником – 85 мм, діаметр корпусу модуля – 53 мм

Військові можуть використовувати їх як окремому варіантові, так і у варіанті з'єднання двох або трьох гранат, залежно від того, наскільки потужним повинен бути ефект.

SOHG MK 21 MOD 0



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!