Швеція оголосила найбільший пакет допомоги Україні

Швеція оголосила найбільший пакет допомоги Україні

Сьогодні, 29 травня, шведський уряд представляє 16-й і найбільший на сьогодні пакет військової допомоги Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє сайт Міноборони Швеції.

Повідомляються, що Швеція надає Україні абсолютно новий потенціал, який посилює об’єднану протиповітряну оборону. Пакет, який буде включено до майбутніх додаткових поправок до бюджету, становить 13,3 мільярда шведських крон і відповідає пріоритетним потребам України.

Зокрема Швеція передає Україні літаки радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, ракети Hunting Robot Rb 99 (AMRAAM), які можна використовувати як на літаках, так і в наземних системах ППО, тим самим посилюючи можливості протиповітряної оборони України.

Швеція дарує весь свій запас бронетранспортерів Pbv 302 (включаючи запасні частини, технічне обладнання та боєприпаси) для створення нових бригад української армії. Також дарує артилерійські боєприпаси (в т.ч. 155-мм артснаряди) та надає ресурси для обслуговування раніше переданого обладнання.

16-й пакет військової підтримки також включає танки, які є надлишковими у збройних силах Швеції, а також термінали з підпискою на супутниковий зв’язок.

Крім того, передбачається фінансова підтримка коаліційних програм підтримки України, фондів та тимчасових ініціатив для швидкої та масштабної закупівлі озброєння для України, а також підтримка України у створенні власного оборонного науково-дослідного інституту.

З лютого 2022 року, Швеція внесла 43,5 мільярда крон на військову підтримку України.