Нідерланди організовують «збірний» ЗРК Patriot для України

ЗРК Patriot для України

Нідерланди разом з іншими країнами-власниками Patriot хочуть у короткий термін зібрати систему Patriot і подарувати її Україні. З цією метою Нідерланди надають основні компоненти з власних запасів і закликають європейські країни додати компоненти комплексу.

Нідерланди визначили, які країни потенційно можуть надати частини та боєприпаси зі своїх власних запасів і міністерка оборони Кайса Оллонгрен закликає ці країни долучитися до проєкту, повідомляє пресслужба оборонного відомства Нідерландів.

Ми ведемо переговори з країнами щодо збирання системи Patriot, а також про підготовку українських екіпажів. З нашою пропозицією та якщо інші потенційні країни-партнери зможуть постачати елементи ЗРК і ракети, ми можемо надати Україні принаймні одну повну систему в короткостроковій перспективі».

Уряд Нідерландів усвідомлює, що системи Patriot є дефіцитними, але вказує на те, що Україна також бореться за Європу і що військова спроможність, виробництво енергії та життєво важлива інфраструктура України зазнають щоденних нападів.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!