Чоловіків без військових квитків доставлятимуть до ТЦК

затримання та доставлення до ТЦК

Чоловіків, які при собі не матимуть військово-облікових документів (військових квитків, тимчасових посвідчень тощо), доставлятимуть до територіальних центрів комплектування.

Така вимога міститься у Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі — Порядок), затвердженому Постановою КМУ №560 від 16 травня 2024 року.

Нагадаємо, що згідно зі змінами закону до закону, який набув чинності з 18 травня, у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України (пункт 6 статті 22 Закону).

Пункт 54 Порядку передбачає, що у разі встановлення під час перевірки документів, що громадянин порушує правила військового обліку (які зокрема передбачають носіння при собі військових документів) або виявлення розбіжностей військово-облікового документа з даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує військовозобов’язаному прослідувати до ТЦК для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для, уточнення своїх персональних даних, при цьому йому виписується та вручається повістка.

У разі відмови військовозобов'язаного прослідувати до ТЦК складається відповідний акт, а поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також за відсутність при собі військового квитка військовозобов'язаному загрожує адміністративний штраф від 17 000 до 25 500 гривень.