Канада допоможе посилити українську ППО

іріс-т

Канада виділить 76 мільйонів доларів на ініціативу Німеччини «Негайні дії щодо протиповітряної оборони» (IAAD) на підтримку України.

Про це оголосив міністр національної оборони Канади Білл Блер після зустрічі з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом.

Ця ініціатива, започаткована Німеччиною у квітні 2024 року, об’єднує гроші та ресурси міжнародної спільноти для швидкого пошуку та постачання систем ППО для України. Вони допоможуть Україні захиститися від російських повітряних атак, які вбили тисячі українців і знищили лікарні, електростанції та житлові будинки.

Міністри також обговорили спільні пріоритети напередодні саміту НАТО цього літа у Вашингтоні та підтвердили зобов’язання своїх країн продовжувати надавати життєво важливу військову підтримку Україні в найближчій та довгостроковій перспективі.

З лютого 2022 року Канада виділила понад 14 мільярдів доларів на загальну підтримку Україні, включаючи 4 мільярди доларів військової допомоги. Це включає основні бойові танки Leopard 2, броньовані машини бойової підтримки, протитанкову зброю, гаубиці M777, артилерійські боєприпаси, безпілотники та багато іншого. Канада також робить внесок у багатонаціональні зусилля з підготовки пілотів, обслуговування та підтримки українських F-16.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!