Франція поставить Україні 78 самохідних артсистем CAESAR

Франція лідирує в коаліції Артилерія для України Франція лідирує в коаліції «Артилерія для України» - © ARIS MESSINIS / AFP

Вісімнадцятого січня Франція та США заснували у Парижі коаліцію «Артилерія для України» для посилення підтримки України як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Перша мета — задовольнити нагальні потреби українців. Сьогодні це стосується переважно боєприпасів, щоб урівноважити баланс сил, який майже 1 до 6 на користь росіян. Це означає, що коли шість російських снарядів падають на українські позиції, українці можуть відповісти лише одним снарядом. Друга нагальна потреба стосується технічного обслуговування, щоб відновити працездатність виведеного з ладу озброєння.

Мета у довгостроковій перспективі мета — допомогти Україні створити артилерію майбутнього та наблизити її до стандартів НАТО. Це потребує справжньої трансформації, тому що в українській артилерії використовується багато систем і підходів радянських часів.

Міністр ЗС Франції Себастьян Лекорню скористався нагодою, щоб оголосити про постачання Францією шести нових САУ «Цезар» в Україну найближчими тижнями. Також прискорення темпів виробництва компанією Nexter дозволить у 2024 році виготовити для України 72 додаткових «Цезарів» (тобто 78 разом із шістьма, які будуть поставлені найближчим часом).

Залишилося профінансувати 60 гармат Цезар. Це заклик, з яким я звертаюся до всіх союзників

Франція використає 50 мільйонів євро зі свого Фонду підтримки України, щоб забезпечити виробництво 12 САУ. «Таким чином, залишилося профінансувати 60. Це заклик, з яким я звертаюся до всіх союзників у рамках формату «Рамштайн», — сказав Лекорню.

Щодо 155-мм снарядів міністр зазначив, що «з кінця січня Франція зможе надавати українській армії 3000 снарядів на місяць, а не 2000 чи 1000 як раніше». Він підкреслив, що прискорення темпів виробництва стало можливим завдяки переходу до режиму воєнної економіки.

Нагадаємо, що у вівторок французький президент оголосив про передачу Україні у 2024 році близько сорока ракет великої дальності SCALP та кількох сотень високоточних бомб AASM.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію