Данія та Швеція спільно передадуть Україні БМП CV90

Stridsfordon 90

Данія та Швеція об’єднали зусилля щодо надання Україні додаткових бойових машин піхоти CV90 (Stridsfordon 90) на суму майже 2 мільярди данських крон

Про це інформує пресслужба данського Міністерства оборони.

Повідомляється, що Швеція вже передала Україні 50 БМП CV90, і з того часу Україна звернулася з проханням надати додаткові бойові машини піхоти CV90.

Разом із урядом Швеції данський уряд вирішив співфінансувати вже розпочате виробництво, а також розпочати виробництво додаткових бойових машин піхоти CV90 для України. Окрім CV90, пакет також включає запасні частини, боєприпаси та багаторічну угоду про технічне обслуговування, щоб БМП мали матеріально-технічну підтримку після постачання ЗСУ.

Окрім дансько-шведської співпраці, 14-й пакет військової допомоги від Данії включатиме угоди про закупівлю озброєння та боєприпасів, вилучення з армійських запасів, а також про спільні проєкти. Окрім співпраці зі Швецією, цей пакет складається з угод про придбання зброї, боєприпасів та обладнання у співпраці з Великою Британією, Німеччиною, Нідерландами, Естонією та Чеською Республікою.

Розробка Strf 90 (швед. Stridsfordon 90, англ. Combat Vehicle 90, скорочено CV90) велася з 1984 року фірмою Hägglunds, що належить BAE Systems, згідно з замовленням армії Швеції на сімейство машин на єдиному шасі. Серійне виробництво розпочалось в 1993 році.

Маса машини в залежності від модифікації складає 23-37 тонн. Екіпаж 3 особи та 8 осіб десанту. Озброєння: 40-мм автоматична гармата «Бофорс» L70 (для шведської армії) або 30-мм «Бушмастер IІ» (для експортних варіантів MkI і MkII) чи 35-мм «Бушмастер IІI» (для експортних варіантів MkIII і MKIV), додаткове озброєння — 7,62-мм кулемет.

Максимальна швидкість машини 70 км/год. Запас ходу 320 км.

Нагадаємо, що доступна у 15 варіантах бойова машина CV90 експлуатується в Данії, Естонії, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Швейцарії та Нідерландах. На озброєнні цих країн перебуває близько 1300 машин CV90 різних модифікацій.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію