Закупівля послуг з харчування військових: відповіді на найпоширеніші питання

харчування військових

Волонтерка та членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Дана Ярова відповіла на найпоширеніші питання щодо торгів з харчування військових.

Про це вона написала у телеграм-каналі.

Чому торги виграють одні й ті ж постачальники?

Це не зовсім так: із 16 опрацьованих лотів 4 лоти виграли компанії, які ніколи не були переможцями та навіть не приймали участі в торгах.

Розумію, це дуже низький відсоток оновлення постачальників, але він є. Нагадую, що відкриті торги через Прозорро відбуваються лише другий раз, ще далеко не всі повірили, що так можна.

Чому на торги не виходять виробники?

Згідно з діючою системою харчування ЗСУ, компанія в межах свого регіону повинна постачати увесь перелік продуктів, починаючи від мʼяса та яєць, закінчуючи сіллю та цукром, загалом 409 найменувань, погодьтесь, виробнику, наприклад, курятини це не дуже цікаво.

Чому на торги не виходять великі торговельні мережі?

У них дійсно є увесь перелік необхідних продуктів, але окрім самого товару їм треба забезпечити доставлення продуктів до військових частин (які розкидані зараз по всій Україні) та так званий кейтеринг, тобто накрити умовний стіл в кожній військовій частині. Тому великі торговельні мережі кажуть: залиште нам тільки товар, логістикою нехай займаються інші.

Тому хочу ще раз сказати, можливо, в законах не все досконало, можливо, щось треба змінювати, але до того треба забезпечити військових усім необхідним.