Україна купує радар GM200 для посилення протиповітряної оборони

Україна купує радар GM200 для посилення протиповітряної оборони Фото: Florian Szyjka

У середу, 1 лютого, міністри Себастьєн Лекорню та Рустем Умєров відвідали завод Thales у Лімурі, щоб підписати угоду про купівлю радара середньої дальності GM200.

Цей радар — важливий інструмент для протидії нальотам російської авіації — вважають у Міністерстві збройних сил Франції.

Після підтвердження у вівторок, 31 січня, постачання 12 нових гармат CAESAR і технічного обслуговування озброєння, яке вже постачає Франція, Себастьєн Лекорню, міністр збройних сил Франції, і Олексій Резніков, його український колега, наступного дня відвідали місто Лімур в Ессонні. Де у супроводі генерального директора компанії Патріса Кейна підписали угоду про постачання системи ППО для захисту України, зокрема РЛС Ground Master 200 (GM200).

Лекорню зазначив, що це придбання здійснено в рамках фонду підтримки України в розмірі 200 мільйонів євро, ухваленого парламентарями наприкінці 2022 року. Таким чином, «GM200 потрапить безпосередньо з монтажного цеху в українську армію, не беручи грошей у французької армії», — сказав він. Очікувана дата постачання: травень 2023 року.

Цей радар середньої дальності, виготовлений компанією Thales, дає змогу виявляти та ідентифікувати літаки противника (безпілотники, бойові літаки, гелікоптери), а також артилерійський, мінометний і ракетний вогонь у радіусі 250 км. «Виявлення є ключем до ідентифікації та нейтралізації балістичних загроз або загроз, пов’язаних з безпілотниками (…), зокрема, для оповіщення та захисту цивільного населення», — підкреслює Себастьєн Лекорню.