Норвегія подарувала Україні ракети Hellfire та прилади нічного бачення

Норвегія подарувала Україні ракети Hellfire та прилади нічного бачення

Норвегія передасть Україні ракети Hellfire. Пожертвування включає приблизно 160 ракет, пускові пристрої та блоки наведення. Також Україна отримає прилади нічного бачення зі складів норвезької армії.

Про пожертвування оголосив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам під час сьогоднішньої зустрічі з міністрами оборони приблизно 40 країн у Німеччині. Західні країни перебувають у Рамштайні, щоб координувати подальші пожертвування та військову підтримку Україні, щоб забезпечити, щоб країна могла протистояти російському вторгненню.

Ракети Hellfire, які отримає Україна, закуповувались для Команди берегових рейнджерів (Kystjegerkommandoen або KJK) Королівського флоту Норвегії. Термін експлуатації цих систем наближається до кінця, планувалося, що їх поетапно знімуть з озброєння ЗС Норвегії.

Перед виправленням Україні ракети пройшли технічне обслуговування та перевірку. Норвезькі інструктори провели навчання з експлуатації Hellfire для українських операторів.

«Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане в пригоді у боротьбі з російськими окупаційними силами. За словами Бьорна Арільда Грама, ракетою легко керувати, її можна використовувати як проти наземних, так і морських цілей», — йдеться в пресрелізі норвезького оборонного відомства.

Також Норвегія передала Україні обладнання нічного бачення. Це стосується як окулярів нічного бачення, так і біноклів. Це обладнання, яке було замінено новішим обладнанням у збройних силах Норвегії.

Надалі пожертвування меншою мірою надходитимуть із наявних запасів збройних сил.

— Наразі ми та наші союзники передавали військові системи та техніку з власних запасів. У майбутньому нам потрібно буде тісно співпрацювати з ОПК, щоб забезпечити необхідні поставки військової техніки в Україну. Це також забезпечить отримання Україною більш сучасного та ефективного обладнання, — каже міністр оборони Бйорн Арільд Грам.