ЗБ2021: Три безпілотники від компанії UKRJET

Три безпілтники від компанії UKRJET

Київська компанія UKRJET на «Зброя та безпека 2021» представила відразу декілька безпілотників: ударний варіант UJ-22 Airborne, реактивний UJ-23 Topaz та дрон-камікадзе UJ-31

Огляд двох виробів публікували АрміяInform та Мілітарний.

Перший – це багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс UJ-22 Airborne призначений як для авіарозвідки, так і для знищення наземних цілей. На борту в нього встановлений фотоапарат на 64 мегапікселів, який у реальному режимі часу передає на наземну станцію знімки з прив’язкою до місцевості.

В ударному варіанті UJ-22 несе шість гранат РПГ-7ВМ, або чотири 82-мм мінометні міни. Точність влучення в ціль з дистанції 700 метрів має погрішність до 10 метрів, а це для некерованих боєприпасів досить високий результат.

UJ-222 Airborne

Безпілотник може перебувати у повітрі до 6 годин за екстремальної погоди. Дальність радіозв’язку з оператором забезпечується на відстані до 100 кілометрів. Передача фотографій з дрона здійснюється у реальному часі, що, за словами розробників, має свої переваги над відеозйомкою, адже можна детально бачити рельєф землі з роздільною здатністю до 5 см на піксель. Для протидії системам РЕБ встановлено інерціальну систему компанії «Ксенс», яка дозволяє виконувати політ без GPS із введенням необхідних координат.

— Боєприпаси, які використовують UJ-22, наша армія має у достатній кількості. Ми лише на них установлюємо оперення. Таку операцію можна здійснювати й у польових умовах. Зліт та посадка здійснюються в напівавтоматичному режимі, для злету необхідний майданчик в 100 метрів, але, як показала практика, і 50–60 метрів достатньо. У комплекті комплексу йде два або три літаки відповідно до побажань замовника, — зазначив головний інженер компанії Ігор Крамаренко. — Для виробництва одного комплексу (наземна станція і два літаки) необхідно до 2-х місяців. Для навчання оператора достатньо одного місяця.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпАК UJ-22 Airborne
Максимальна злітна вага – 85 кг
Загальна довжина – 3300 мм
Розмах крил – 4600 мм
Двигун – бензиновий двотактний
Вага корисного навантаження – до 20 кг
Максимальний радіус керованого польоту, км – 100
Максимальна автономна дальність польоту, км – 800
Максимальна швидкість, км/год – 160, мінімальна – 90, крейсерська – 120
Висота польоту, м: мінімальна – 50, максимальна – 6000
Максимальна тривалість польоту, год – 12
Час розгортання комплексу, хв – 10
Середній час підготовки для повторного пуску, хв – 3
Зовнішній екіпаж, осіб – 4

Дрон-камікадзе повітряного базування UJ-31 «Злива», використовує у якості носія БпЛА UJ-22 Airborne. Існує модифікація UJ-32 «Ластівка», яка використовує наземний старт.

Дрон-камікадзе повітряного базування UJ-31

Застосування для баражуючого боєприпаса повітряного носія забезпечує велику дальність польоту. UJ-22 Airborne здатен доставити UJ-31 на відстань 150-200 км від точки зльоту. Окрім того, Airborne може в автономному режимі, за заданою програмою, здійснювати запуск баражуючого боєприпасу «Злива», та бути літаком-ретранслятором для забезпечення стійкого зв’язку між БПЛА-камікадзе та наземною станцією управлінні до моменту ураження цілі.

В якості бойового оснащення UJ-31 можуть бути використані наявні на озброєнні українського війська, кумулятивні, термобаричні або інші боєприпаси, які перед застосуванням проходять адаптацію для використання на БпЛА.

Крім того, компанія демонструвала на стенді й реактивний безпілотник UJ-23 Topaz, який ми вже бачили на виставці у 2018 році.

UJ-23 Topaz

UJ-23 Topaz – це багатоцільова безпілотна авіаційна система із реактивним БПЛА, яка може використовуватися в будь-який час доби і пори року, в тому числі за несприятливих погодних умов та електронної протидії противника. UJ-23 може виконувати завдання для розвідувальних та військових пошуково-рятувальних операцій.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпАК UJ-23 Topaz
Максимальний радіус керованого польоту, км – 100
Максимальна автономна дальність польоту, км – 400
Максимальна швидкість, км/год – 800, мінімальна – 200, крейсерська – 600
Висота польоту, м: мінімальна – 50, максимальна – 6000
Максимальна тривалість польоту, хв – 90
Час розгортання комплексу, хв – 5
Середній час підготовки для повторного пуску, хв – 3
Зовнішній екіпаж, осіб – 2

Тоді ж, у 2018-му, компанія продемонструвала мобільну наземну станцію управління та антенну систему, які можна використовувати для керування безпілотниками UJ-22 Airborne та UJ-23 Topaz.

від компанії UKRJET від компанії UKRJET від компанії UKRJET