Пільговий кредит (3% річних) на житло для учасників АТО/ООС

Пільговий кредит (3% річних) на житло для учасників АТО/ООС

З 10 вересня 2020 року відновлено приймання заяв на отримання пільгового кредиту для учасників антитерористичної операції (АТО), операції Об’єднаних сил (ООС) та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на придбання житла.

Кредит надаватиметься на термін до 20 років з відсотковою ставкою 3% річних, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» на ці цілі до кінця 2020 року передбачено 14,6 млн грн, половина з яких піде для пільгового кредитування ВПО, інша – учасників АТО/ООС. Кредит надається строком до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку.

Кредит надається виходячи з нормативної площі житла, яка становить 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на родину.

Розпорядником державних коштів, виділених на надання пільгового кредиту є Міністерство розвитку громад та територій України та Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитла).

У зв’язку з цим, звертаємо увагу зацікавлених осіб в отриманні пільгового кредиту, що на офіційних веб-сайтах кожного регіонального Держмолодьжитла (більш детальна інформація – натисніть тут)

ВПО, учасники АТО/ООС мають можливість:

  • отримати необхідну інформацію щодо того, чи мають вони право на отримання кредиту;
  • визначити орієнтовний розмір кредиту та умови його отримання;
  • ознайомитися з переліком документів, які необхідно подати до регіонального управління для отримання кредиту;
  • зареєструватись як кандидат для отримання кредиту.

Таким чином, забезпечено можливість кожного кандидата самостійно, без особистого відвідування фахівця, зареєструвати заявку на отримання пільгового кредиту через інтернет-сайти регіональних управлінь Держмолодьжитла і самостійно стежити за просуванням черги за цим посиланням. Це один з чинників до усунення можливості впливу будь-якої людини на формування і просування черги кандидатів.

Нагадаємо, щл за підсумками 2019 року, в рамках виділених коштів, пільгові кредити надано 198 сім’ям, з них 98 сімей ВПО, 100 сімей учасників проведення АТО/ООС. Зі статистикою надання кредитів у 2019 р. можна ознайомитися на сайті Держмолодьжитло.


ПРОГРАМОЮ МОЖУТЬ СКОРИСТАТИСЬ ГРОМАДЯНИ З ЧИСЛА ОСІБ:

1. На яких поширюється дія Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”;

2. На яких поширюється дія пунктів 19 - 21 частини першої статті 6, або пунктів 11 – 14 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

ТА ЯКІ (члени сім'ї яких)

– перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов

або

– з 27 квітня 2014 року (момент набрання чинності Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окуповані території України») не мали на праві власності житлової площі (без урахування житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території (Крим), на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (ОРДЛО) або на лінії зіткнення )

або

– з 27 квітня 2014 року мали у власності житлову площу не більше 13,65 кв.м (без урахування житла, що знаходиться на території Криму, ОРДЛО або на лінії зіткнення). Залишок середньомісячного доходу кандидата та повнолітніх членів сім’ї за умови сплати щомісячного платежу за кредитом, не менше прожиткового мінімуму (на кожного члена сім’ї).

Gроцес подання документів складається з наступних кроків:

  • завантаження бланків заяви та анкети (анкет) з сайту Держмолодьжитла або регіонального управління/іпотечного центру Держмолодьжитла;
  • заповнення бланків та створення електронної копії (відсканувати або зробити цифрову фотографію заповнених бланків);
  • подання документів до відповідного регіонального управління або іпотечного центру Держмолодьжитла.

Для подання пакету документів Вам необхідно завантажити з сайту Держмолодьжитла або сайту регіонального управління/іпотечного центру Держмолодьжитла бланк Заяви про намір отримати кредит, анкети громадянина – кандидата та анкети на кожного з членів сім’ї громадянина – кандидата.

Бланки документів розміщені на сторінці «ПОДАТИ ЗАЯВУ-АНКЕТУ» у розділі «ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ»/« Кредит для ВПО та АТО (ООС)».

3% річних – пільговий кредит на житло для учасників АТО/ООС