На Харківщині розгорнули підрозділ озброєний ЗРК С-125

С-125 фото © Олександра Науменка

Тактичні навчання зенітного ракетного дивізіону з ускладненими завданнями відбулися на Харківщині. Підрозділ, що входить до складу харківського полку озброєний ЗРК С-125.

Про це стало відомо з публікації на Facebook-сторінці Повітряного командування «Схід».

Вартові неба постійно захищають повітряний простір, несуть бойове чергування 24/7 в зоні проведення Операції об’єднаних сил та в пунктах постійної дислокації. Проте в їх житті завжди є місце й для професійного розвитку. Сьогодні військові з Харківщини вдосконалили навички виконання бойових завдань за будь яких погодних умов з одночасною протидією ворожим атакам з повітря та на землі. Декілька діб зенітний ракетний дивізіон провів в умовах, максимально наближених до бойових.
С-125 С-125 фото: ПвК «Схід»

Керівник навчання ТВО командира зенітного ракетного полку підполковник Михайло Повхович підбив підсумки заходу: «Особовий склад діяв професійно та злагоджено. З завданнями впоралися максимально ефективно. Один з відпрацьованих елементів – протидія безпілотним літальним апаратам. Як показала практика бойових дій на Донбасі, БПЛА використовуються ворожою стороною, не тільки як засіб розвідки, а й як засіб бойового ураження. Тож боротьба з комплексами повітряної розвідки є одним з пріоритетних завдань для підрозділу».

С-125 С-125 фото: ПвК «Схід»

Тактичне навчання для зрдн стало черговим етапом підготовки до тактичного навчання з бойовою стрільбою, що відбудеться у вересні на державному полігоні «Ягорлик».

Варто зазначити, що на харківщині з 2013 року не дислокувався зенітний ракетний полк – того року він був переформований у 3020-ту групу дивізіонів (С–300ПТ), що була підпорядкована дніпровський 138-й зенітній ракетній бригаді. Ймовірно частина знов набула окремого статусу та додатково посилилась дивізіоном повернутих на озброєння С-125.

Інший варіант – на Харківщині сформували новий полк С-125. Нагадаємо, що минулого року згідно з офіційною інформацією Повітряних Сил на додачу до вже існуючого, тривало формування другого дивізіону С-125. Крім того у серпні 2019 року, Миколаївська митниця передала військовим дивізіон ЗРК С-125, арештований в Україні за статтею «контрабанда», який посадовці Російської Федерації планували поставити озброєння до Еритреї.

С-125 Стрільби модернізованого ЗРК С-125-2Д1 у 2018 році. Фото © Олександра Науменка

Комплексом С-125 також озброєний окремий зенітний ракетний дивізіон ВМС України.

Нагадаємо, що 1 листопада 2019 року, на випробувальному полігоні «Ягорлик», у рамках визначальних випробувань проведений обстріл надводної цілі модернізованим ЗРК С-125-2Д1, в ролі мішені виступало списане судно ВМСУ – колишній плавсклад «Золотоноша» (A955) проєкту 814М. Двох ракет вистачило аби потопити судно повною водотоннажністю 2960 тонн.